Fostul ministru al Justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, susţine ca modificarea Codului Penal pentru impunerea unui prag în cazul abuzului în serviciu, aşa cum a decis Curtea Constituţională, să se facă prin ordonanţă de urgenţă.
Iniţiator al celebrei ordonanţe 13, el vrea ca acest prag să fie destul de mare pentru a nu se mai face "dosare penale degeaba". Premierul Sorin Grindeanu a declarat, însă joi, că stabilirea unui prag în cazul abuzului în serviciu nu se va face prin ordonanţă de urgenţă,
”Se poate menţine pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuţii în acel moment cu specialiştii, acest 200.000 nu e întâmplãtor. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal şi am zis 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Aşteptăm şi noi proiectul care este la Ministerul Justiţiei şi în funcţie de ce prag sau ce consultări vor face şi dumnealor..., dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a declarat Florin Iordache,conform news.ro.
El a evitat să spună clar pe ce se bazează când spune că pragul ar putea fi chiar 400.000 de lei. ”Uitaţi-vă în Codul penal, acolo se precizează foarte clar prejudiciul de două milioane de lei şi noi atunci când am stabilit pragul pornind de la articolul din Codul penal care stabileşte acel prejudiciu de două milioane am zis 10% din prejudiciul maxim pe care îl stabileşte Codul penal. Poate fi 200.000, poate fi 300.000, poate fi 150.000, repet, dar punctul nostru de vedere a fost atunci că trebuie să fie 10% din acel prejudiciu care e stabilit de Codul penal. Avem o normă. În acelaşi timp, dacă vă uitaţi şi în Codul vamal se discută acolo de un prejudiciu de 50.000 de euro, care este echivalent cu 200.000, deci practic ne învârtim în jurul lui 200.000”, a explicat Iordache.
Fostul ministru a susţinut că acest prag nu se stabileşte pentru o persoană anume, respectiv Liviu Dragnea. "Acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba, pentru că aici discutăm dacă există o faptă penală sau nu există faptă penală şi prin mărimea acestui prag stabilim foarte clar dacă există un dosar penal sau nu există dosar penal", a spus Iordache.
El a adăugat că Ministerul Justiţiei ar putea veni cu o ordonanţă de urgenţă în acest caz deoarece sunt mai multe articole din Codul Penal declarate neconstituţionale.
”Îşi poate permite cineva să mai treacă o vară şi foarte multe articole din Codul penal să fie neconstituţionale? E o practică pe care a avut-o de-a lungul timpului Guvernul să poată veni cu o ordonanţă, ce are a face acum dacă se poate veni cu ordonanţă, pentru că de-a lungul timpului, chiar săptămâna trecută CCR a mai declarat două articole neconstituţionale. Stăm aşa până când declarăm tot Codul penal neconstiţional?”, a conchis Florin Iordache.
În replică, premierul Grindeanu a declarat că nu va da ordonanţă de urgenţă. "Poziţia mea şi a ministrului Justiţiei a fost aceasta şi e aceasta. Trebuie să aşteptăm motivarea CCR. Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, trebuie să existe dezbatere, după care să rezulte acel proiect de lege care va primi avizul Guvernului şi care va fi trimis în Parlament. În modul acesta vom face lucrurile”, a spus Grindeanu.