De asemenea, vor fi menţinute la nivelul din luna decembrie 2016 indemnizațiile de care beneficiază unele categorii de persoane (academicieni, revoluționari, artiști, persoane persecutate din motive politice și etnice), vor fi decontate doar 3 călătorii dus-întors sau 6 simple pentru magistrați, revoluționari şi se va menţine și în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2017 baza de calcul utilizată pentru stabilirea indemnizaţiilor de şedinţă pentru consilierii locali.
Iniţiatorii proiectului ordonanţei de urgenţă susţin că „neprelungirea şi în anul 2017 a măsurilor privind neacordarea pentru personalul din sectorul bugetar de tichete de masă, vouchere de vacanţă, tichete cadou, premii, ore suplimentare şi ajutoare/indemnizaţii la ieşirea la pensii ar determina un necesar suplimentar de finanţare în anul 2017 de 15.074 de milioane de lei”.
Totodată – potrivit iniţiatorilor – „neprorogarea până la 31 decembrie 2017 a prevederilor art. 361 alin. (3) lit. e) şi g) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, ar determina un necesar suplimentar de finanţare în anul 2017 de cca. 29.000 de milioane de lei”.
Este vorba despre prevederile privind acordarea a 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut şi alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi 1% pentru Cercetare.
"Având în vedere necesitatea elaborării legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat, „neadoptarea în regim de urgenţă a măsurilor propuse prin prezentul proiect de act normativ ar genera un impact asupra deficitului bugetului general consolidat de 6,08% din PIB în anul 2017, ceea ce presupune un deficit bugetar în 2017 de 9,76% din PIB”, mai arată iniţiatorii ordonanţei.
Proiectul ordonanţei de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare se află pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Guvernului, conform unui comunicat al Ececutivului.