POVESTEA legendei rock-ului. Freddie Mercury ar fi împlinit astăzi 70 de ani

05 Sep 2016 | scris de Mara Răducanu
POVESTEA legendei rock-ului. Freddie Mercury ar fi împlinit astăzi 70 de ani

Legenda rock-ului Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) s-a născut la 5 septembrie 1946, la Stone Town, în Zanzibar. Numele său este derivat din Bulsar, un oraș din sudul statului Gujarat, India Britanică. Părinții artistului, Bomi și Jer Bulsara, erau persani. Mercury și-a petrecut copilăria în India. La șapte ani a început sa studieze pianul, iar la opt, părinții l-au înscris la un internat în stil englezesc din Panchgani, unde a căpătat porecla ''Freddie''.

Când avea şapte ani a fost trimis în India pentru a merge la Şcoala de băieţi „Sf. Petru”, unde a excelat la sport şi a învăţat să cânte la pian. După ce şi-a completat studiile, s-a alăturat mai multor formaţii şi ulterior a făcut parte din trupa Queen, unde s-a remarcat datorită vocii sale deosebite şi prestaţiilor live.

În calitate de compozitor, Freddie Mercury a scris numeroase hit-uri internaţionale, dintre care amintim „Killer Queen”, „Bohemian Rhapsody”, „We Are The Champions”, „Little Thing Called Love”. În decursul carierei, a lansat şi două albume solo, „Mr. Bad Guy” (1985) şi „Barcelona” (1988).  La vârsta de 45 de ani, Freddie Mercury s-a stins din viaţă, fiind incinerat la cimitirul Kensal Green. Cenuşa sa a fost împrăştiată pe lacul Geneva, lângă Montreux, Elveţia.

Anul acesta, o echipă de cercetători europeni a realizat o analiză acustică profundă a spectrului vocal al lui Freddie Mercury. În cadrul studiului frecvenței vocale și vibrato-ului cântărețului, Christian Herbst și colegii săi au ascultat câteva ore de arhive de conversații și melodii. Cercetătorii nu au reușit în cadrul studiului să demonstreze că solistul grupului Queen putea cu adevărat să cânte pe patru octave, cum cred unii, dar confirmă că Freddie Mercury avea în mod natural mai degrabă voce de bariton. 

 

fred 2

Statuia lui Freddie Mercury pe malul lacului Léman din Montreux îl reprezintă exact așa cum a fost îmbrăcat la deschiderea concertului de pe Wembley din 1986. După moartea lui Freddie Mercury, grupul nu a încetat oficial să existe, iar fiecare membru a început o carieră solo. Membrii rămași au fondat Mercury Phoenix Trust și au organizat așa numitele Freddie Mercury Tribute. La 20 aprilie 1992, 27 de artiști s-au adunat alături de May, Deacon și Taylor pentru un concert caritabil, având ca scop strângerea de fonduri pentru cercetarea bolii SIDA.

Pe parcursul carierei sale, Freddie Mercury a susținut mai mult de 700 de concerte prin lume cu Queen. Grupul a fost primul care a umplut stadioane în America de Sud, doborând recordul mondial de asistență la Morumbi Stadium din Sao Paulo. În 1986, turneul european Queen a culminat cu concertul de la Budapesta, ce a avut loc în fața a 80.000 de persoane.

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră