A doua seară a Festivalului Folk You! Florian Pittiș este deschisă de Tatiana și Marius Ojog, care sunt în elementul lor în marea familie a festivalului, deoarece puține au fost edițiile Folk You! (și ale Galei Folk You! ținută la București) la care să nu fi participat. Cu vocea ei specială, de jazz, Tatiana începe cu piesa ”Mai frumos” și continuă cu ”Romanța inimii”. Tot în același registru se înscrie și piesa ”Sunt un copac născut dintr-o chitară”. Aplauzele primite la final le împarte în familie, cu Marius, soțul ei. Cum încă mai este generos soarele, în public se face plajă și se ascultă muzică.
Ora 18.40 Băieții (și fata de la vioară) de la Folk Frate sunt, ca de fiecare dată, veseli, dinamici și comuicativi. Cu o muzică plăcută tuturor, cu refrene ușor de ținut minte, cei de la Folk Frate se bucură o dată cu spectatorii de soarele de afară, cântă și dansează, antrenându-se unii pe alții - artiști și spectatori - deopotrivă. Nu mai cântă despre ”Alejandra”, ”Mahjong” și micuța coreană în ochii căreia încăpea cerul, ci încep cu două piese mai lente, când Gioni, solistul vocal anunță, cântând, că ar mânca fasole, cârnați, banane, de toate. Este momentul când prosoapele încep să se strângă, cei mai harnici și dornici de un concert de zile mari ocupând locurile din față.
Ora 19.00 Pe scenă se predă ștafeta trupei Leoaia, care încep cu o temă la fluier, deoarece urmează să cânte ”Strunga”, cunoscuta piesă a formației Phoenix, printre puținele în care Nicu Covaci se băga și la voce. Sunt o surpriză plăcută, o notă bună aducând timbrul aparte al solistului vocal și orga care se integrează foarte bine. Soarele apune aruncând o ultimă ocheadă întinsului mării, invitând în fața publicului următorul moment: ”Sunt un frate tânăr”. Ca un omagiu adus regretatului Florian Pittiș, pe scenă urcă Teo Boar, Vlady Cnejevic și cel care îl imită aproape identic pe Moțu, actorul (și cântărețul) Dorin Andone. Acesta din urmă anunță, în glumă, că se numesc trupa cu valoare adăugată (TVA), după inițialele componenților. Încep cu ”Toți suntem puțin luați”, trec la ”Vinovații fără vină” și recită poezia ”Sunt tânăr, doamnă!”, pe versurile poetului Mircea Dinescu.
Ora 20.00 Trupa Spam este aceeași trupă care își pun muzica pe versuri bine țintite, cu ceva sarcasm, cu ceva umor. Plaja începe să se umple, să ajungă la câteva mii de iubitori de muzică bună, cei de la Spam făcând ce știu mai bine, adică să cânte ”Unde se duce iubirea când se duce”, ”Facem dragoste din orice” și ”Cele mai frumoase picioare”.
Ora 21.00 Omul cu Șobolani (OSC) este cea care dă tonul intrării în scenă a muzicii rock. ”Reflexe necondiționate”, ”Eu sunt copilul din tine”, ”Și tot aștept să mi se-ntâmple ceva” sunt piese care reverberează în public inducând o altă stare de spirit și o altă energie. Oamenii din fața scenei și de pe aleile laterale, până spre apa mării, intră pe lungimea de undă creată, mișcându-se ”corespunzător” pe ritmurile în forță. Interacțiunea artist-spectator este la cele mai înalte cote. La final, îi mulțumesc lui Marius Tucă pentru faptul de a-i fi invitat și pentru încăpățânarea de a face, de atâțea ani, acest festival.
Ora 22.00 Pe un riff susținut, vin în fața publicului Dan Teodorescu și fetele de la Taxi. Concertul trupei este demențial. Cu mare poftă de cântat, Dan (alături de cele două fete de la vocea a doua, dintre care una, Carla Iliaș, cântă și singură) electrizează publicul. Încă de la început anunță, în gura mare, că numai ”Criogenia salvează România”. Trece apoi la ”Am închis marea în ochi”, devine sensibil la ”Mi-e dor și doare” și la ”Stelele care cad”. Deasupra, o lună cât un bostan, privea mirată la freamătul veșnic al mării, alăturat freamătului uman care însoțește longevivul festival Folk You! Cu multă energie, cei de la Taxi comunică cu publicul pe piesa ”Am sufletul varză”, același lucru și pe piesa ”Inima mea are 16 ani”.
Ora 23.15 Intră Celelalte Cuvinte cu atât de cunoscutul chitarist și solist vocal Călin Pop. Trupa, cu trei chitări și o pereche de tobe, nu are cum să nu sune altfel decât hard-rock greu sau hard-rock progresiv. Începe cu piese mai noi, diferite de stiulul celor compuse prin anii 80, atunci când unii iubitori de muzică rock o considerau drept urmașa formației Phoenix. Și totuși, energia transmisă, calitatea sunetului profesionalismul membrilor au făcut ca, aseară, pe finalul recitalului totul să sune ca-n vremea când înregistrau, prin 1987, ”În sfârșit, e un început”, ”În zori de zi” ori ”Fântâna suspinelor”.
Ora 0.45 Stă să înceapă cel mai așteptat moment al serii și al festivalului, momentul când Nicu Covaci va fi omagiat și comemorat de foștii săi colegi din trupa de aur a Phoenix-ului, Ovidiu Lipan Țăndărică și Moni Neumann, alături de Mircea Baniciu Band. În deschidere, Baniciu spune: ”Acest spectacol va fi în memoria lui Nicu Covaci, cel care a fost mentorul nostru, cel pe care l-am iubit și ne-a fost călăuză, chiar dacă au mai fost niște diferende între noi”. La rândul său, Țăndărică spune și el câteva cuvinte, din suflet, pentru Nicu. Cronologic, Baniciu începe prin a cânta ”Cnarul galben”, apoi ”Te întreb pe tine, soare” și ”Fată verde cu părul pădure”. Intră în scenă Mani Numann și Călin Pop pentru piesa ”Mugur de fluier”. Urmează ”Nunta”, cu Mani dezlănțuit la vioară, ”Mica Țiganiadă” și ”Vremuri” (deși piesa originală nu e cu Baniciu pe voce). Ies un pic din Phoenix și Mircea cântă ”Pisica neagră”, unde Țăndărică face un solo de tobe ca-n tinerețe.
Urmează o piesă după vechiul și fermecătorul album ”Secunda 1”, se reintră în Phoenix cu ”Andrii Popa” și se iese pentru piesa cântată de Moțu Pittiș ”Când eram fecior la mama, hei ce ploaie și ce vânt”. La final, Țăndărică iese în față și se cântă din nou ”Nunta”, cu el solist vocal. Și se încheie cu ”Fată verde cu părul pădure”. Ca pe vremuri, Țăndărică aruncă două perechi de bețe în publicul care este copleșit de un așa spectacol. La rându-le, după o așa cântare, băieții salută publicul, coboară, și pe scenă se sting luminile. Spre uimirea tuturor, publicul refuză să plece. Nimeni nu se mișcă de la locul lui, în schimb, răsună toată Vama Veche de urale și chemări la bis. Mirați, dar plăcut surprinși totodată, artiștii n-au de ales și urcă, din nou, pe scenă. Se cântă, cu publicul, ”Viața la țară”, pe versurile lui Topîrceanu, și ”Eșarfă în dar”, piesă de pe albumul ”Secunda 1”.
Așa s-a încheiat o seară memorabilă și un festival de ținut minte și de povestit copiilor, nepoților și celor ce vor veni, căci, așa cum spuneam data trecută, poveștile din Vamă se țes în câteva zile și nu se mai uită oricât timp ar trece peste ele. Sunt povești cu mare, povești cu soare, povești cu festivaluri. Unul tocmai s-a încheiat. A fost povestea celei de-a XV-a ediții a Festivalului Folk You! Florian Pittiș. Dar, despre următoarea ediție vom povesti anul viitor. Până atunci, rămas bun Vama Veche! Mulțumim!
Eveniment organizat de Asociația Smart Vision – Event Management. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, partener principal Institutul Cultural Român. Partener media principal Gândul Media Network. Acest eveniment a fost posibil și datorită: Cerealcom Dolj, Banca Transilvania, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Ana Hotels, Stalinskaya, Iridex Group, Imanagement Detail, Asociația Colorăm Zâmbete. Ocazie cu care le mulțumim ca au fost alături de noi în demersul nostru de a duce mai departe cultura autentică și spiritul liber din Vama Veche. Mulțumim că ați ales să faceți parte din Mișcarea de Rezistență!