Protestul este organizat de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), împreună cu Federaţia Romovis, Federaţia PROOVIS, Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine din România (Dobrogea), Asociaţia Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna și Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Vaci de Carne, Federaţia Naţională CAPRIROM.
Producătorii agricoli solicită reglementarea fiscalizării (TVA, subvenţiile nu trebuie supuse fiscalizării, producătorii agricoli sunt supuşi unor abuzuri ANAF), iar responsabilii de întârzierea subvenţiilor să suporte consecinţele.
De asemenea, ei cer ca vânzarea terenurilor agricole către străini să fie stopată în regim de urgenţă şi reglementări clare pe Legea etichetării produselor agroalimentare şi pe Legea Vânătorii, cea care, după "expirarea" OUG 60/2015, blochează din nou păşunatul între 6 decembrie şi 24 aprilie şi limitează numărul de câini la turma de oi şi pe Legea 321, produse româneşti în supermarketuri.
"De-a lungul timpului s-au tot acumulat nemulţumirile fermierilor din cauza ineficienţei celor de la instituţiile statului şi aici mă refer pe de o parte la Ministerul de Finanţe, la Ministerul Mediului, dar şi Agenţiile de plăţi. Cred că de mai bine de patru ani LAPAR încearcă să găsească soluţii de rezolvare pentru problemele pe care le întâmpină fermierii, dar cu toate încercările noastre nu au fost găsite soluţii, astfel că agricultorii vor să apeleze la ultima formă de «dialog» cu aleşii statului, adică ieşirea în stradă. Au fost nenumărate ocaziile când membrii noştri au vrut să ieşim în stradă, dar am încercat să rezolvăm problemele cele mai arzătoare pe calea dialogului. Am participat la numeroase discuţii, dar rezultatele obţinute pot fi încadrate în categoria – sfidare, am fost duşi cu vorba şi sfidaţi", a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, citat de Agrointeligenţa.
"Ne-am săturat să venim şi să cerem să nu se spună cine sunt vinovaţii de întârzierea plăţilor, măcar avem acest drept, nu ne-ai dat banii, dar măcar să ştim cine sunt cei vinovaţi de asta. Nu am primit niciun răspuns până acum. Funcţionarii APIA au venit la program, au stat 8 ore, dacă nu chiar 7, au plecat acasă şi la sfârşit de lună şi-au încasat salariul, în timp ce noi ne uităm la contul gol. La APIA sunt în continuare probleme cu plăţile şi nu primeşti niciodată un răspuns clar. Sunt lucruri foarte ciudate. Soluţia nu este schimbarea directorului sau ministrul, ci sol", a mai spus Baciu.