Falsul medic italian Matteo Politi a fost reținut pentru înșelăciune

07 Feb 2019 | scris de A.V.
Falsul medic italian Matteo Politi a fost reținut pentru înșelăciune Galerie foto (2)

Matteo Politi, italianul care pretindea a fi medic de chirurgie plastică, adus miercuri seară pentru audieri la Secţia 4 Poliţie, a fost reţinut pentru 24 de ore.

Acesta va fi dus la arestul Poliţiei Capitalei iar în cursul zilei de joi va fi prezentat unui procuror.

El avea asupra sa un troler şi o geantă de voiaj atunci când a fost ridicat de ofiţerii de poliţie de frontieră.

Italianul, în vârstă de 38 de ani, a fost depistat de poliţişti, în cursul dimineţii, în timp ce încerca să iasă cu trenul din ţară pe la Punctul de Frontieră Curtici. El călătorea cu un tren InterRegio, pe relaţia Bucureşti - Budapesta.

Matteo Politi a mai fost cercetat şi condamnat în Italia şi în alte ţări din Uniunea Europeană pentru fapte asemănătoare, a precizat, miercuri seară, Ionuţ Dana, şeful Poliţiei Sectorului 1, citat de agerpres.ro.

"Pot să vă confirm că cetăţeanul italian a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare. De asemenea, autorităţile italiene ne-au confirmat că nu figurează în tabloul medicilor din Italia. (...) Avem mai multe adrese primite de la autorităţile din Uniunea Europeană că el a fost cercetat sau că a fost condamnat pentru fapte similare. Răspunsurile primite trebuie analizate şi trasă o concluzie cu privire la această persoană", a declarat presei Ionuţ Dana.

El a arătat că, pe 20 noiembrie 2018, la Secţia 4 Poliţie s-a primit o plângere din partea a doi medici, în legătură cu o infracţiune de înşelăciune săvârşită de cetăţeanul italian. Acestea au spus că le-a fost oferit spre închiriere un spaţiu comercial, dintr-o clinică privată, unde cei doi urmau să-şi desfăşoare activitatea.

"Noi am înregistrat acea sesizare ca plângere penală şi am efectuat cercetări începând cu 21 noiembrie. Au fost audiate mai multe persoane care au avut legătură cu acest eveniment. S-a stabilit că cele două persoane au oferit circa 14.000 de lei cetăţeanului italian pentru închirierea acelui spaţiu comercial, care nu aparţinea italianului, ci fusese închiriat pentru o perioadă de timp", a afirmat Ionuţ Dana.

Anchetatorii au concluzionat că cetăţeanul italian a folosit şi o altă identitate în relaţia pe care a avut-o cu cele două persoane pe care le-a înşelat.

Ionuţ Dana a mai spus că a fost purtată corespondenţă şi cu ataşatul Italiei la Bucureşti, dar şi cu alte autorităţi italiene.

"El are calitatea de suspect pentru infracţiunea de înşelăciune. Între timp, Colegiul Medicilor a adresat o altă plângere Parchetului, în luna ianuarie. Cele două plângeri au fost reunite şi se efectuează şi cercetări pentru a se stabili dacă acesta a exercitat o profesie fără a avea autorizările necesare", a explicat reprezentantul Poliţiei.

Acesta a precizat că în acest moment nu mai există alte plângeri la Poliţie pe numele italianului.

"Noi l-am căutat în cursul zilei de ieri, a fost dat în consemn prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, iar în această dimineaţă a fost depistat într-un tren pe sensul de ieşire din România la Sectorul Poliţiei de Frontieră Curtici. Vreau să le mulţumesc colegilor de la Frontieră care l-au adus la Bucureşti pe cetăţeanul italian", a mai spus Ionuţ Dana.

Matteo Politi a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Sub numele de Matthew Mode şi cu un CV din care rezulta că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital şi la The Johns Hopkins University School of Medicine, acesta a lucrat la clinicile Euromedical, Prestige, MH Medical Group şi Monza, a scris, în exclusivitate, cotidianul Libertatea.

După dezvăluirile din cotidianul Libertatea, DSPMB a anunţat că a demarat o anchetă internă şi a sesizat Comisia de disciplină pentru analizarea modului în care un funcţionar public din cadrul Biroului de Informatică şi Biostatistică Medicală i-a atribuit italianului, în 23 martie 2018, codul de parafă.

Ministrul Sorina Pintea a declarat că MS nu i-a echivalat diploma de studii presupusului medic italian. "A fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poţi opera doar cu un cod de parafă. Ai nevoie de mai multe documente. (...) Cei care l-au angajat l-au angajat ilegal, dar şi aici ar trebui să vedem. Colegiul Medicilor nu a dat aviz de liberă practică", a precizat, marţi, Sorina Pintea. 

Politi a declarat marţi seară, la Xtra Night Show de la Antena 1, că nu este un fals medic, că nu fuge - dar nu vrea să spună unde e - şi că are tot dreptul de a profesa în România pentru că i-au fost recunoscute şi echivalate diplomele, în acest scop apelând la serviciile unui avocat, identificat doar prin prenumele "Laura".

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră