Care este povestea?
Jucăriile-surpriză ce se găsesc în interiorul ouălor Kinder, ale companiei italiene Ferrero, sunt asamblate de membrii unor familii sărace din nordul României pe sume derizorii, la montarea pieselor participând inclusiv copii, au informat reporterii ziarului The Sun. Mama acestora a negat acuzaţiile şi a declarat că nimic din ce s-a scris nu este adevărat, totul fiind o înscenare.
Timea Jurj, femeia din Carei despre care tabloidul britanic "The Sun" susţinea că îşi foloseşte copiii minori pentru a asambla ouă Kinder, a negat acuzaţiile şi a declarat că nimic din ce s-a scris nu este adevărat, totul fiind o înscenare. Timea Jurj a declarat că ziariştii britanici i-au spus că vor să promoveze ouăle Kinder, pentru că în Anglia sunt foarte scumpe, şi vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârşit, iar femeia a căzut în capcana lor.
CITIŢI ŞI: UPDATE. Copii români, sclavi pentru producătorii de Ouă Kinder sau o altă făcătură? (VIDEO)
„Sper ca ziariştii din Anglia să primească de la Dumnezeu ce merită pentru ce mi-au făcut”
„Nu e nimic adevărat din ce au scris cei de la ziarul din Anglia. A fost o înscenare, ziariştii respectivi i-au pus pe copii să stea cum vor ei, le-au zis să facă o poză şi cu mine. Şi din poză se vede cum copiii zâmbesc şi că stau la o poză. Nici vorbă să fi lucrat şi ei la asamblat ouăle Kinder sau că eu i-aş fi exploatat. Ziariştii din Anglia mi-au spus că vor să promoveze ouăle Kinder pentru că în Anglia sunt foarte scumpe şi vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârşit. Am căzut în capcana lor. Şi pentru că avem copii minori au venit aceste acuzaţii, şi nu au mers la alte familii care nu au copii şi fac acelaşi lucru, pentru că nu i-a interesat”, a spus Jurj. Aceasta a spus că doar ea singură asamblează ouă Kinder acasă, iar jurnaliştii britanici au fost aduşi la ea acasă de un taximetrist din Carei.
CITIŢI ŞI: Românii din reportajul Sky News, ridicați de DIICOT
„Nu ştiu ce demersuri să fac acum împotriva celor de ziar, vreau doar ca viaţa mea să revină la normal. Sper ca ziariştii din Anglia să primească de la Dumnezeu ce merită pentru ce mi-au făcut”, a mai spus Timea Jurj. Potrivit The Sun, copiii, care au vârste de minim şase ani, sunt plătiţi cu aproximativ un leu pe oră pentru a construi jucăriile-surpriză care se găsesc în interiorul ouălor Kinder. Familii sărace din România muncesc chiar şi 13 ore pe zi la domiciliu pentru a asambla cu atenţie jucăriile din plastic, toţi membri familiei participând la montarea pieselor. Potrivit jurnaliştilor britanici de investigaţie, tatăl unuia dintre copiii care lucrează la asamblarea jucăriilor a declarat că aceasta este ”o muncă de sclav”. Pentru fiecare 1.000 de ouă Kinder pe care o familie le asamblează, aceasta este plătită cu suma de 20 de lei.
Dosar penal in rem după „ouăle Kinder“
Procurorii DIICOT din Satu Mare au decis să deschidă acest dosar penal după ce marți au făcut mai multe verificări cu privire la detaliile prezentate de jurnaliștii britanici. Ca urmare, se vor face în continuare investigații pentru infracțiunea de trafic de minori. Odată deschis acest dosar penal, procurorii vor putea chema la audieri toate persoanele implicate, de la părinții copiilor care apar în reportajul jurnaliștilor de la „The Sun” până la reprezentanți ai Inspecției Muncii și de la Protecția Copilului.
Ce spune intermediarul întregii afaceri?
Vă amintiţi şi controversatul caz al traficanţilor de arme, un reportaj marca Sky News. Intermediarul întregii afaceri a spus atunci că jurnalistul britanic l-a minţit că lucrează la un documentar în care este nevoie de figuraţie. DIICOT a descoperit însă că jurnalistul televiziunii ar fi plătit trei români să joace rolul de traficanţi de arme într-un reportaj pe care l-a făcut în România.
„Persoana respectivă mi-a comunicat că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu acest trafic de arme pentru informarea populaţiei. Ei ne-au spus în felul următor: Dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări. Eu, fiind şi translator şi fixer, am avut un prieten care ştiind că are arme de vânătoare l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar. Bineînţeles nu pe gratis. O remuneraţie pentru actorie. Pentru prezentare. Mi-au declarat: Nu vă faceţi griji pentru că la momentul difuzării acestui documentar pe postul Sky va apărea la sfârşitul documentarului, pe display, toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ”, a povestit intermediarul, potrivit Digi 24.
Cât a costat „un rol principal“ în povestea traficanţilor de arme
De la rolurile principale deținute în scenariul desenat de reporterii Sky News, pentru care au fost recompensați cu câte 2,000 de euro, "traficanții" de arme au redevenit figuranți, după ce au fost identificați de procurorii DIICOT. Conform unor surse judiciare, citate de bistriteanul.ro, unul dintre cei trei actori aleși de Sky News se numește Pantics Levente, are 36 de ani, s-a născut în comuna Iernut, din județul Mureș. În prezent locuiește în Bistrița, este căsătorit și este account manager la Vodafone. Conform sursei citate, șeful său spune că n-a mai trecut pe la muncă de două săptămâni, dar că de dimineață i-a dat un mesaj unei colege în care a comunicat că nu apare nici astăzi, fără să precizeze motivul.
Persoana care i-a pus în contact pe jurnaliștii Sky News cu "traficanții" este Aurelian Szanto, un cetățean român care muncește în Marea Britanie, în Birmingham.
Ce spunea jurnalistul Ramsay Stuart,cel care a realizat reportajul Sky News
Ramsay Stuart (N.R.-foto), jurnalistul care a realizat reportajul Sky News, spune că tot ce este prezentat în filmare este real şi că este la dispoziţia autorităţilor române. Britanicul mai spune că, dacă s-a lăsat înşelat, atunci oamenii din material sunt cei mai buni actori. „De ce au accceptat să facă asta? Tipul care a pus la cale tot făcea parte din familie (n.r. - de traficanți). Dar acum nu se mai ocupă cu așa ceva. A fost parte a familiei, s-a născut acolo. Iar ei îi erau datori pentru anumite lucruri pe care el le făcuse pentru ei. Nu pot spune ce anume a făcut în trecut, dar a fost important pentru ei", a declarat jurnalistul Ramsay Stuart pentru România Tv.