TURCENI-ROVINARI. Dosarul lui Victor Ponta a fost clasat

12 Iul 2017 | scris de Mara Răducanu
TURCENI-ROVINARI. Dosarul  lui Victor Ponta a fost clasat

Dosarul în care fostul premier Victor Ponta era acuzat de evaziune fiscală a fost clasat de procurori, la doar trei luni după ce documentul a ajuns la Parchetul General. 

Dosarul a fost disjuns din cauza “Turceni - Rovinari”, în care sunt judecaţi, din 2015, fostul premier Victor Ponta, fostul senator Dan Şova şi foştii directori ai complexurilor energetice Rovinari şi Turceni. Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis, în luna mai, la Parchetul instanţei supreme un dosar care vizează fapte de evaziune fiscală ce ar fi fost comise de Victor Ponta şi de alte persoane, iar procurorii urmau să facă cercetările pentru a stabili dacă fostul premier va fi pus sub acuzare pentru aceste infracţiuni sau dacă dosarul va fi clasat.

Pe 22 martie 2017, DNA a clasat dosarul în care se ceruse, în 2015, Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Victor Ponta pentru conflict de interese.

Clasarea a fost dispusă pentru că în Camera Deputaţilor a fost respinsă cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a lui Ponta pentru conflict de interese.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

Pe 17 septembrie 2015, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul "Turceni-Rovinari" şi după cinci "vizite" la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

Fostul premier al României este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. 

Mai exact, prin cabinetul său de avocatură, Ponta ar fi obţinut ilegal de la Societatea de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" peste 181.000 de lei. În plus, procurorii mai spun că fostul premier ar fi beneficiat şi de o maşină de lux din partea firmei. 

Dosarul TURCENI-ROVINARI

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.

În acelaşi dosar, Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", în prezent senator, va fi judecat, pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar.

Procurorii i-au trimis în judecată, în libertate, şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de de abuz în serviciu, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de abuz în serviciu, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu. 

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, este cercetat în mai multe dosare de corupţie.

Dan Șova a fost arestat în 15 decembrie 2015, fiind acuzat că a pretins şi primit suma de 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră