Cine sunt israelienii care s-au implicat în politica românească. Nume grele de consultanţi politici şi afacerişti israelieni, implicaţi în dosarul Remus Truică

11 Dec 2015 | scris de Marina Constantinoiu
Cine sunt israelienii care s-au implicat în politica românească. Nume grele de consultanţi politici şi afacerişti israelieni, implicaţi în dosarul Remus Truică


Dincolo de poate uimitoarea implicare în dosar a unui miliardar israelian – Benjamin Steinmetz se află pe lista Forbes, cu o avere de peste 2 miliarde de euro şi este unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni israelieni – prezenţa în dosar a lui Tal Silberstein şi a lui Shimon Sheves nu ar trebui să mire.
Tal Silberstein, unul dintre cei mai controversaţi consultanţi politici israelieni, s-a implicat în mai multe campanii electorale în România, lucrând cu Traian Băsescu şi cu lideri PDL, apoi cu Adrian Năstase şi alţi lideri PSD, apoi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.
A rămas credincios şi legat ombilical prin afaceri despre care se zvonea în piaţă de PDL şi oamenii lui politici.
Lui Traian Băsescu îi datorează prezenţa în România.
Tal Silberstein se implică în politica românească din 2002. A fost adus aici chiar de Traian Băsescu, după cum el însuşi declara cândva.
Despre Tal Silberstein colegii de breaslă nu au cuvinte tocmai măgulitoare. Faptul că trece cu nonşalanţă dintr-o tabără în alta, lucrând şi cu stânga şi cu dreapta politice şi trădând cu uşurinţă este considerat o ruşine pentru breasla consultanţilor politici cu ştaif din Israel, care sunt printre cei mai prizaţi în campaniile electorale din întreaga lume. Îi poţi întâlni în Serbia, Albania, Ungaria, la Bruxelles, lucrând pentru grupuri politice din Parlamentul European, dar şi prin Kenya sau Statele Unite.
În România s-au perindat mai multe nume grele din consultanţa politică israeliană, nu toate lăsând în urmă poveşte prea curate. Un alt caz controversat este cel al lui Eyal Arad, omul care i-a fost alături fostului premier israelian Ariel Sharon, care s-a paraşutat din motive încă neclare şi acum în politica românească fix în slujba unui om politic pentru care nu s-ar fi aşteptat nimeni să lucreze vreun israelian: Corneliu Vadim Tudor.
Tal Silberstein, acuzat, printre altele, că duce campanii electorale extrem de agresive şi în general „calcă pe cadavre”, a lucrat la campania electorală a lui Adrian Năstase, în 2004. A fost un eşec pentru acesta din urmă. Au existat n explicaţii pentru acel eşec, dar prietenia dintre Tal Silberstein şi Traian Băsescu a pus pe mulţi pe gânduri, la acel moment.
Tal Silbestein a fost şi şef al campaniei electorale a fostului premier israelian Ehud Barak, dar şi implicat în în strategiile electorale ale Iuliei Timoşenko, „icoană” a opoziţiei din Ucraina.
Shimon Sheves, multă vreme implicat în consultanţa politică, şi-a început cariera în cadrul Guvernului israelian, în mandatul de premier al lui Yitzhak Rabin. În această perioadă, a fost numit director general la cabinetul premierului.
Shimon Sheves este şi om de afaceri, este preşedinte director general al unei companii de consultanţă politică, RSLB Partners.
În afara implicării sale în politica israeliană, Sheves a lucrat în calitate de consultant politic pentru mai mulţi premieri, din România, Austria, Ungaria, lideri politici din Statele Unite şi cu preşedintele Serbiei.
Shimon Sheves se află zilele acestea la New York.
Miliardarul israelian Benjamin Steinmetz şi consultanţii Tal Silberstein şi Shimon Sheves sunt urmăriţi în dosarul retrocedărilor ilegale de care sunt acuzaţi Remus Truică şi mai mulţi complici.
Omul de afaceri Remus Truică, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, avocatul Robert Roşu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, şi omul de afaceri Claudiu Mateescu au fost reţinuţi, în noaptea de miercuri spre joi, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, iar joi după-amiază au fost prezentaţi Curţii de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit referatului cu propunere de arestare, Prinţul Paul de România a pretins că este îndreptăţit la mai multe proprietăţi, în calitate de descendent în linie directă al lui Carol al II-lea al României (nepot din fiu), dar şi în calitate de cumpărător al drepturilor succesorale ale Prinţesei Elena a României, pe care le-a achiziţionat conform unui contract de vânzare-cumpărare din 2001.
Pentru că demersurile făcute în justiţie, din 2002, au rămas fără rezultat şi având nevoie de "oameni mai puternici, mai bine ancoraţi politic", care să intervină "pentru retrocedarea proprietăţilor solicitate fără drept", din noiembrie 2006, Prinţul Paul ar fi apelat la Remus Truică.
La rândul său, omul de afaceri i-ar fi cooptat pe miliardarul israelian Benjamin "Benny" Steinmetz, consultanţii Tal Silberstein şi Shimon Sheves şi avocatul Robert Roşu "constituind astfel un grup infracţional ce a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul al României prin săvârşirea de infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora, prin oferire de bani/bunuri funcţionarilor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi pentru influenţarea deciziilor acestora, prin instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu (prin punerea la dispoziţie/semnarea înscrisurilor necesare), prin traficarea influenţei, reale, asupra funcţionarilor publici".
Miliardarul Benjamin Steinmetz, cunoscut şi drept „Benny”, are afaceri în domeniul exploatării diamantelor (afacere de familie), imobiliar şi tehnic. Numele lui apare în business-uri de pe întreg mapamondul, averea lui fiind a şasea ca mărime din Israel.

Presa israeliană relatează deja despre dosarul Truică. Cel mai important cotidian israelian, Yediot Aharonot, dar şi postul naţional de radio israelian, Kol Israel - Reshet Bet - au relatat despre informaţiile din dosar, prezentate de presa din România.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră