UPDATE: Dosarul Băsescu-Firea: Cercetările vor fi reluate, fostul preşedinte nu va fi judecat

28 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE: Dosarul Băsescu-Firea: Cercetările vor fi reluate, fostul preşedinte nu va fi judecat

Procurorul general Augustin Lazăr a analizat din oficiu dosarul de ameninţare Băsescu-Firea în urma reacţiilor din presă la decizia de trimitere în judecată în acest caz a fostului preşedinte. La 21 iulie, Traian Băsescu a fost trimis în judecată pentru amenințare, în formă continuată.

"În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigențele în materia conținutului rechizitoriului și standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanță, impuse de jurisprudenţa în materie şi practica Curții Europene a Drepturilor Omului, rezultând astfel faptul că nu au fost respectate prevederile art. 328 alin. (1) teza I coroborat cu art. 286 alin. (2) lit. c) C.pr.pen., cu referire la dispozițiile art. 1, alin. (2), art. 8, art.10 C.pr.pen., art. 6 paragraful (3) lit. a) din CEDO, art. 6 din Directiva 2012/13/UE", precizează un comunicat al Ministerului Public.

"Depășirea limitelor libertății de exprimare nu implică în mod necesar intrarea în sfera răspunderii penale, ci aceasta trebuie să se înscrie în tipicitatea unei infracțiuni ale cărei elemente constitutive să fie probate. A formula o acuzație nu înseamnă a consemna detaliat date ale realității, ci a le arăta semnificația juridică în raport de anume condiții dintr-un text incriminator. Rechizitoriul nu enunță în concret acuzația, ci expune o situație de fapt și lasă loc formulării unor 'ipoteze juridice' cu privire la aceasta", se arată în ordonanța semnată de Augustin Lazăr, prin care s-a dispus reluarea anchetei în acest caz.

Ca urmare, cercetările vor fi reluate în acest caz de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru clarificarea acuzațiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei.

"Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport și de doctrina și jurisprudența în materie, pentru a adopta o soluție legală și temeinică în cauză", mai precizează Ministerul Public.

"Au avut mai mult de doi ani la dispoziţie să dea o soluţie. Credeţi că mai interesează pe cineva? Acum ce facem, luăm ancheta de la capăt şi mai aşteptăm încă doi ani? Sunt dezamăgită", a comentat joi Gabriela Firea, la Adevărul live.

În aprilie 2014, Gabriela Firea a depus la Parchetul instanţei supreme o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj.

Demersul acesteia venea după ce Traian Băsescu afirmase că Gabriela Firea "mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei (n.r. Florentin Pandele, primar la Voluntari) , unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră