Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, Paul Philippe al României a primit 3 ani și 4 luni de închisoare, iar Dan Andronic - 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. Deciziile sunt definitive și au fost pronunțate joi de instanța supremă, care a majorat pedepsele din prima instanță.
În prima instanță, Truică primise 4 ani cu executare, Paul al României - 3 ani cu suspendare, iar Dan Andronic şi oamenii de afaceri israelieni fuseseră achitaţi, scrie hotnews.ro.
Pedepsele pronunțate de ICCJ:
Remus Truică - 7 ani de închisoare
Paul Philippe al României - 3 ani și 4 luni de închisosare
Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) - 5 ani de închisoare
Dan Andronic - 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Centrul de Asistenţă Integrată Bucureşti sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3.
Robert Mihăiță Roșu (avocat) - 5 ani de închisoare
Omul de afaceri isrealien Tal Silberstein - 5 ani de închisoare
Omul de afaceri isrealien Benyamin Steinmetz - 5 ani de închisoare
Apostol Muşat (fost primar al comunei Snagov) - 4 ani de închisoare cu executare
Marius Andrei Marcovici - 3 ani de închisoare cu suspendare
Lucian Claudiu Mateescu - 3 ani de închisoare cu suspendare
Gheorghiță Dragomira - 4 ani de închisoare cu suspendare
Corina Teodora Dicu - 4 ani de închisoare cu suspendare
Ioan Stoian - 4 ani de închisoare cu suspendare
Niculae Dima - 4 ani de închisoare cu executare
Nicolae Jecu (fost prefect de Ilfov) - 4 ani de închisoare cu executare
Caterina Popa - 4 ani de închisoare cu executare
Gheorghe Olteanu - 4 ani de închisoare cu executare
Valentin Delcea - 4 ani de închisoare cu executare
De asemenea, instanţa supremă a admis acţiunea civilă formulată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov şi a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul reintegrării terenului în suprafaţă de 170.924 mp în proprietatea publică a statului, urmând ca partea civilă, în calitate de reprezentant al statului român, să facă toate demersurile necesare în acest sens.
Magistrații au admis acţiunea civilă formulată de Romsilva şi s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul reintegrării mai multor terenuri din Snagov.
Inculpaţii trebuie să plătească în solidar către Romsilva suma de 1.019.285 euro, cu titlu de despăgubiri civile materiale.
În iunie 2019, Curtea de Apel Brașov l-a condamnat pe Remus Truică la 4 ani de închisoare, iar pe Paul Philippe al României la 3 ani de închisoare cu suspendare. Alți șapte inculpați din dosar - oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein, Benny Steinmetz, Moshe Agavi, jurnalistul Dan Andronic, avocatul Robert Roșu, Marius Andrei Marcovici, administrator al unei firme şi fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu și Lucian Mateescu - fuseseră achitați.
În 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic, precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.
Omul de afaceri Remus Truică a fost trimis în judecată pentru grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, alături de Paul Philippe al României, acuzat de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, ambii fiind cercetaţi în arest la domiciliu.
În același dosar au fost trimişi în judecată Dan Andronic, consultant politic şi jurnalist, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, Marius Marcovici, administrator al unei firme şi fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, suspectat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, Lucian Mateescu, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole din România, suspectat de complicitate la abuz în serviciu şi Nicolae Dima, la data faptelor secretar al localităţii Snagov, acuzat de abuz în serviciu.
Avocatul Robet Roşu, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu şi oamenii de afaceri străini Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în faţa judecătorilor fără a exista măsuri preventive pe numele lor.
"Acuzaţiile (...) vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Paul Philippe al României", anunţau procurorii.
DNA preciza, la acea vreme, că, "începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, Robert Mihăiţă Roșu, Tal Silberstein , Benyamin Steinmetz au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Philippe al României, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici".
Dan Andronic, Marius Marcovici, Moshe Agavi şi Mateescu Lucian ar fi aderat ulterior la grupul infracţional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011. "Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro", precizau procurorii.
Prejudiciul total în acest dosar a fost estimat la 145.398.569 de euro.
UPDATE
Paul al României nu a fost găsit acasă, polițiștii au plecat, soția sa Lia nu a dat declarații presei. Surse judiciare au declarat pentru G4Media că soția Lia ar fi declarat că Paul al României este în Portugalia. Acesta va fi dat în urmărire de autorități.
oliția Capitalei a transmis, joi seară, că se demarează procesul de obținere a mandatului european de arestare și urmărire internațională pentru că Paul al României nu a fost găsit acasă.
Remus Truică a fost luat de polițiști de acasă și urmează procedurile standard dinaintea încarcerării, au declarat surse judiciare pentru G4Media.
Judecătorii au trimis Poliției documentele necesare pentru punerea în executare a mandatelor de încarcerare a inculpaților cu sentințe definitive, cu executare, în dosarul Fermei Băneasa.