Fotografia care ilustrează articolele pe această temă are figura respectivului personaj blurată.
Imaginea care ilustrează articolul de la site-ul de știri israelian ynetnews.com
Informația a fost dată publicității și de presa din Guineea, care anunță că Steinmetz a fost reținut luni la Tel-Aviv, pentru presupuse fapte de corupție, în legătură cu exploatarea zăcămintelor miniere întreprinsă de Beny Steinmetz Group Resources (BSGR), filiala minieră a holdingului familiei Steinmetz, care a confirmat această reținere pentru publicația Jeune Afrique.
Omul de afaceri este audiat într-un dosar de corupţie, bănuit că a mituit mai mulţi oficiali din Guineea, relatează site-ul israelian ynetnews.com și cotidianul Haaretz.
Haaretz scrie că informația provine chiar de la firma lui Steinmetz, care a precizat că omul de afaceri, unul dintre cei mai bogați israelieni, a fost reținut pentru interogatorii.
Miliardarul israelian este audiat la această oră. Este bănuit de dare de mită și spălare de bani în cazul unul proiect de minerit în Guineea.
Această reținere efectuată de poliția israeliană intervine în cadrul unei anchete desfășurate în SUA, Marea Britanie și Elveția.
”Această chestiune este consecința unei investigații fără fundament inițiate de Guvernul lui Alpha Conde, în curs din 2011, vizând exproprierea BSGR de activele sale”, a declarat Bobby Morse, purtătorul de cuvânt al companiei, citat de Jeune Afrique.
Benjamin Steinmetz a avut afaceri în zeci de ţări, pe mai multe continente, inclusiv în România.
Cu o avere estimată azi la 1,2 miliarde de dolari, în scădere faţă de alţi ani, când ajungea la 5 miliarde de dolari, Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel.
Într-unul dintre puţinele interviuri pe care le-a dat, cotidianului The Guardian, miliardarul respinge orice acuzaţie de corupţie în legătură cu afacerile pe care le coordonează. „Nu avem schelete în dulap”, spunea în iulie 2013, în replică la acuzaţiile că ar fi dat mită pentru a obţine dreptul de exploatarea a minelor de diamant din Guineea.
Grupul israelian fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. O altă subsidiară a grupului BSG deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.
Omul de afaceri israelian este cercetat şi de procurorii din România, DNA Braşov solicitând arestarea preventivă a acestuia în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa şi a unui teren din Snagov. Cererea a fost respinsă de judecători.
În martie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut Curții de Apel Brașov arestarea preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, a patru oameni de afaceri – Tal Silberstein (renumit consultant politic), Shimon Shevez (tot consultant politic), Benjamin ”Benny” Steinmetz (om de afaceri) și Moshe Agavi (om de afaceri) – în dosarul ”Ferma Băneasa”.
La 17 decembrie 2015, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de:
* Tal Silberstein — pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;
* Shimon Shevez și Benjamin "Benny" Steinmetz — pentru constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;
* Moshe Agavi — pentru aderare la un grup infracțional organizat.
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin Steinmetz, Moshe Agavi și alte persoane, a constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Philippe Al României, prin oferirea de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.
DNA afirmă că de la punerea în mișcare a acțiunii penale și până acum cei patru urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și sustragerea de la urmărirea penală.
Doi dintre israelienii vizați de solicitarea DNA, Tal Silberstein și Benny Steinmetz afirmau, în replică, atunci, că ”este vorba despre o poveste reciclată”.
”Nu am avut și nu avem nicio legătură cu această poveste. Toate încercările noastre de a coopera cu procurorul din Brașov au eșuat. Suntem deciși să ne luptăm ca să dovedim că este vorba despre suspiciuni bizare, și, dacă va trebui, vom ajunge și la instanțele internaționale”, susțineau cei doi israelieni într-o declarație în exclusivitate pentru miscarederezistenta.ro.
DNA preciza că Paul Philippe al României i-ar fi promis omului de afaceri Remus Truică şi celorlalte persoane vizate de anchetă între 50% şi 80% din valoarea bunurilor pe care le revendicase în România şi că "le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor".
Ynetnews precizează că poliția israeliană efectuează percheziții la domiciliul și biroul lui Steinmetz.
Fostul ministru al Minelor din Guineea, Mahmoud Thiam, a fost arestat la New York săptămâna trecută, fiind acuzat de implicare în dare de mită în legătură cu industria minieră din țara sa, mai scrie ynetnews.com.
În România, miliardul israelian Benny Steinmetz este bănuit că ar fi în spatele spionării procurorului-general al DNA, Laura Codruța Kovesi, în cadrul afacerii "Black Cube". Procurorii DIICOT care anchetează cazul așteaptă să primească rezultatele unei comisii rogatorii realizate la Tel Aviv împreună cu autoritațile israeliene, scria în august România liberă.