Decizie CSAT: România va trimite mai mulți militari în teatrele de război din străinătate

10 Dec 2015 | scris de Veronica Micu
Decizie CSAT: România va trimite mai mulți militari în teatrele de război din străinătate

Una dintre deciziile luate în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)este că România va trimite mai mulți militari în teatrele de război din străinătate.

"Anul viitor, forţele armate ale României vor continua participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român sub conducerea NATO, UE, OSCE şi ONU, realizând două misiuni esenţiale: apărarea României şi a aliaţilor săi şi promovarea stabilităţii regionale şi globale. (...) Forţele puse la dispoziţie, în anul 2016, de către Ministerul Apărării Naţionale, pentru a îndeplini misiuni în afara teritoriului naţional, numără 1181 militari, cu 158 de militari mai mult decât anul acesta. Dintre aceştia, 943 de militari pot fi desfăşuraţi în teatrele de operaţii, precum şi în cadrul misiunilor individuale de observare şi monitorizare, iar alţi 238 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne va pune la dispoziţie pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU, în anul 2016, un număr de 1530 de jandarmi şi poliţişti, din care 1054 vor participa la misiuni şi 476 vor putea fi dislocaţi la ordin.

Comparativ cu anul 2015, numărul acestora este mai mic cu 91 de jandarmi şi poliţişti.

Un alt punct de pe ordinea de zi l-a constituit analiza şi aprobarea măsurilor adoptate de România pentru punerea în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional în perioada octombrie 2014 - septembrie 2015. Consiliul a constatat că instituţiile cu responsabilităţi în domeniu au pus în aplicare, în perioada de referinţă, sancţiunile stabilite prin efectul legii-cadru şi al reglementărilor sectoriale.

Tot în şedinţa de astăzi, CSAT a aprobat Strategia de Informaţii 2015 - 2019 a Serviciului Român de Informaţii, document care stabileşte misiunile şi direcţiile de acţiune ale Serviciului.

Au fost stabilite următoarele etape de actualizare a cadrului legal privind prevenirea şi combaterea terorismului "pentru a permite adaptarea capabilităţilor naţionale la noile tipuri şi niveluri de ameninţare teroristă, precum şi racordarea la reglementările europene şi internaţionale în materie".

În finalul şedinţei, membrii Consiliului au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru anul 2016, document necesar realizării obiectivului constituţional al Consiliului, de organizare şi coordonare unitară a activităţilor care privesc securitatea naţională.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră