De ce a fost condamnată Alina Bica: „A adus înfăptuirea justiţiei într-o stare de pericol (...)“

17 Iul 2017 | scris de Mara Răducanu
De ce a fost condamnată Alina Bica: „A adus înfăptuirea justiţiei într-o stare de pericol (...)“

Instanţa supremă şi-a motivat decizia de condamnare la o pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fosta şefa a DIICOT Alina Bica, acuzată de favorizarea infractorului după ce a cerut subordonaţilor să claseze un dosar penal care îl viza pe omul de afaceri Horia Simu şi arată că aceasta a „adus înfăptuirea justiţiei într-o stare de pericol”.

„Inculpata Alina Bica a comis nemijlocit acte concrete de ajutor pentru inculpatul Simu Horia, favorizând cu ştiinţă emiterea unei soluţii de clasare a unui dosar al DIICOT”, se arată în motivarea instanţei supreme. Judecătorii consideră că Bica, prin atitudinea sa, a urmărit închiderea dosarului lui Horia Simu.

Ce spune Alina Bica despre relația cu Traian Băsescu

„Bănuiesc că s-a referit la împrejurare (Traian Băsescu - n.red.). Pe zona de justiție am reprezentat ministerul în ceea ce privește relația cu Parlamentul. Au fost discuții și asumări, bănuiesc că la asta se referă. Nu spun că Traian Băsescu a fost împotriva numirii mele”, a declarat Alina Bica.

Ce spune Alina Bica despre relația cu Laura Codruța Kovesi

„Am contrazis-o public. A fost o stare de tensiune. Între timp s-a acutizat”, a spus Alina Bica.

"Kovesi ma antipatizeaza profund"

De ce crede Bica ca este pusa sub acuzare: „Poate sa fie dosarul Transgaz, poate antipatia procurorului sef Codruta Kovesi...desi antipatie e putin spus. Am contrazis-o public pe Kovesi. A fost o stare de tensiune intre noi care intre timp s-a acutizat Codruta Kovesi a incercat sa schimbe anumite lucruri fara sa inteleaga multe lucruri din zona aceasta tehnica. Eu nu sunt o fire diplomata si i-am reprosat direct. Codruta Kovesi conduce institutia intr-un mod discretionar .  Mi-au bagat avocata in arest. A indraznit sa dea o declaratie despre mine si pentru asta a fost bagata la arest. Mi-a parut si rau ca a vorbit. Bine ca sora mea era in concediu prenatal ca cine stie ce i se intampla“, a mărturisit Bica. 


Despre relatia cu Florian Coldea:

„Caut o metaforă. Am avut o relaţie institutională proasta cu generalul Coldea, desi... e putin spus proasta“

Mircea Badea, realizatorul emisiunii „În gura presei“ a întrebat-o pe fosta şefă a DIICOT dacă „s-a simţit arestată şi de domnul Coldea (n.r.- ) sau doar de doamna Kovesi“. Iată răspunsul Alinei Bica: „bănuiesc că se bucură de sprijinul serviciului (n.r.- Serviciul Român de Informaţii). Percepţia mea este că a fost o decizie comună. Mare parte din lucrurile care au fost puse pe hârtie când au mers să se ia avizul CSM-ului, erau extrase din notele unui anumit serviciu (n.r.- adică a SRI-ului.) Deci, au fost împreună“, a declarat Bica. 

Alina Bica despre procurorul taliban 

„Vă rog sa detaliaţi un pic relaţia cu Laura Codruţa Kovesi. În ce fel antipatia pe care v-o poartă Laura Codruţa Kovesi a avut vreo pondere în dosarele care vi s-au instrumentat“, a întrebat-o Mircea Badea pe şefa DIICOT. „Doamna Kovesi conduce institutia într-un mod discreţionar. Mie îmi plăcea să cred despre mine ca fac parte din aripa liberală a procurorilor. (...) Axistă şi aripa  talibană, nu conservatoare. Procurorul taliban este procurorul care încalca legea. Şi nu i se întâmplă nimic. Sunt cativa. În toate diosarele ANRP nu s-a facut expertita. S-a facut un raport de constatare tehnica stiintifica. Am cerut să se aplice legea si s-a refuzat“, a concluzionat Alina Bica.  

De ce este acuzată fosta şefă a DIICOT 

Instanţa supremă a dispus, pe 22 octombrie, înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pentru fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop, în dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu. Procurorii DNA au constastat decizia, însă luni instanţa supremă le-a respins contestaţia, astfel că Bica şi Pop vor fi judecaţi în arest la domiciliu.

Totodată, ICCJ a respins şi cererea Alinei Bica de înlocuire a măsurii arestării preventive cu controlul judiciar. Astfel, Alina Bica şi Şerban Pop sunt obligaţi ca, în perioada arestului la domiciliu, să nu părăsească imobilul în care locuiesc, fără încuviinţarea instanţei, să se prezinte în faţa anchetatorilor şi judecătorilor ori de câte ori sunt chemaţi şi să nu comunice, direct sau indirect, între ei, cu inculpatul Horia Simu şi cu martorii din dosar.

În 25 septembrie, procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi pe fostul şef al ANAF Şerban Pop, pentru luare de mită şi, respectiv, complicitate la dare de mită pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acesta fiind şi el acuzat în cauză, pentru dare de mită. Fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost arestaţi în acest caz, pe 2 septembrie, de instanţa supremă. La începutul lunii octombrie, Alina Bica a fost transferată din Arestul Poliţiei Capitalei în Penitenciarul de Femei Târgşor, din judeţul Prahova.

Alina Bica a fost arestată preventiv şi în perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015.

Bica este judecată în prezent în alte două dosare de corupţie, în care a fost arestată timp de cinci luni.În dosarul "Bica 1", fosta şefă a DIICOT a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai are un dosar pe rolul instanţei supreme, cunoscut sub numele de "Bica 2". Această cauză a fost disjunsă din prima. În acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimişi în judecată în 25 februarie. Bica este acuzată că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, că l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom şi pe Adriean Videanu în dosarul Romgaz-Interagro. În urma unei decizii a instanţei supreme, doar ultimele două acuzaţii la adresa şefei DIICOT vor face obiectul dosarului "Bica 2". Alina Bica a fost procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din mai 2013 până în noiembrie 2014, când a demisionat din funcţie.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră