Cutremurul din DNA zguduie şi scena politică: Să se întoarcă ministrul Justiţiei în ţară, să lămurim lucrurile

12 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Cutremurul din DNA zguduie şi scena politică: Să se întoarcă ministrul Justiţiei în ţară, să lămurim lucrurile

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat după declaraţiile procurorului Mihaiela Moraru Iorga şi ale fostului deputat Vlad Cosma privind presiuni ale şefei DNA Laura Codruţa Kovesi şi falsificarea de probe în cazul unor dosare importante. Şi preşedintele CSM, Simona Marcu, a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în acest caz.

Fostul procuror DNA Mihaiela Moraru Iorga a afirmat, duminică, la Antena 3, că şefa DNA a chemat-o şi a întrebat-o dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier.

"Trebuia desemnat la un moment dat premierul României. Era vehiculat numele unui fost ministru. Exista în lucru la mine un dosar cu acest fost ministru. Nu dau nume pentru că nu vreau să spună cineva că am stricat vreo anchetă. Am fost chemată şi întrebată dacă am putea să ieşim cât mai repede cu acel dosar. Explicaţia a fost de genul că, dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan va fi ministru al Justiţiei, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi", a povestit Mihaiela Moraru Iorga.

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, i-a cerut Mihaelei Iorga să facă publice toate amănuntele din acest caz. "Îi solicit public doamnei procuror Iorga Moraru să dezvăluie concret tot ce ştie despre acea situaţie, deoarece este în interesul democraţiei şi al justiţiei din România să ştim cine e acel ministru şi când a avut loc discuţia. Sunt şi eu curioasă, la fel ca toţi românii, cred, să aflu cine a fost acel ministru despre care s-a cerut să i se urgenteze dosarul pentru că m-ar propune ministru al justiţiei. (...) Este şocant, de aceea, să aflu că procurorilor din cadrul DNA li se dădeau instrucţiuni pentru a urgenta anumite dosare cu scopul de a influenta decizii politice ori numiri în funcţii publice", afirmă Dana Gîrbovan. 

Ea a mai spus că singura propunere privind ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei i-a fost făcută în timpul unei discuţii din februarie 2017 cu Sorin Grindeanu, la acea vreme premier al României.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat luni, pentru Agerpres, că nu a existat nicio discuţie cu vreun procuror din DNA sau cu Mihaiela Moraru Iorga despre un dosar referitor la un ministru care putea să ajungă premier.

"Nu a existat nicio discuţie cu vreun procuror din DNA sau cu inculpata Mihaiela Moraru Iorga despre un dosar referitor la vreun ministru care putea să ajungă premier. Nu am făcut niciodată presiuni sau acte de imixtiune în activitatea vreunui procuror. Nu comentez afirmaţiile nereale ale inculpaţilor", a declarat Kovesi. Săptămâna trecută, DNA a anunţat că  procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată.

Fostul deputat Vlad Cosma a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva a patru procurori de la DNA Ploieşti, printre care Lucian Onea şi Mircea Negulescu, pe care îi acuză de săvârşirea infracţiunilor de compromitere a intereselor justiţiei, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat.

Vlad Cosma ar fi fost șantajat în sediul DNA Ploiești, sub amenințarea arestării lui și a familiei sale (tatăl și sora) să fabrice un denunț și o serie de probe. Documentele urmau să fie trimise la sediul DNA prin fax și prin poștă.

Deputatul demonstrează cu înregistrări personale că a fost constrâns de procurorii DNA Mircea Negulescu și șeful acestuia, Lucian Onea (șeful DNA Ploiești) să trimită o scrisoare anonimă din Republica Moldova cu acele documente false. Acestea ar fi fost necesare într-un dosar de arestare a fostului premier Victor Ponta și a deputatului Sebastian Ghiță.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va discuta cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la informaţiile potrivit cărora în anumite dosare s-ar fi încercat fabricarea de probe. Ea nu este de acord cu luarea unei decizii politice în acest caz şi aşteaptă revenirea în ţară a lui Tudorel Toader, aflat până pe 17 februarie la reuniunea cu tema ”Aprofundare tehnică în domeniul regenerării urbane”  care are loc la Tokyo, în Japonia.

"Eu cred că această decizie sau o decizie trebuie luată din punct de vedere juridic şi tocmai de aceea nu cred că un partid politic poate să se pronunţe pe acest lucru, şi chemăm ministrul Justiţiei care este cel mai în măsură să vada care este situaţia. Aştept să se întoarcă ministrul Justiţiei în ţară şi, din punctul meu de vedere, trebuie făcut tot ce este posibil să lămurim informaţiile care au apărut în ultima vreme în spatţul public", a spus Dăncilă.

"După ceea ce am văzut aseară la televizor, eu cred că nu mai poate să rămână dna Codruţa Kovesi la conducerea DNA. Nu mă pricep juridic, dar cred că dumneaei ar trebui să îşi dea demisia în primul rând, asta ar trebui să facă dna Kovesi", a declarat luni şi vicepremierul Paul Stănescu.

Ministrul Justiţiei, Tudor Toader, a afirmat într-o intervenţie telefonică la Antena 3 că nu va sesiza Inspecţia Judiciară deoarece ar trebui să aştepte rezultatele verificării. "În acest timp au ieşit multe la iveală. Dacă lucrurile aşa stau, este bine ca românii să cunoască adevarata faţă a modului în care uneori se face activitatea de urmărire penală, să vadă modul în care se respectă prezumţia de nevinovăţie. Am raportul privind DNA şi îl pot prezenta oricând. Există şi varianta prezentării în plenul Parlamentului a unui raport de sinteză privind activitatea Minsiterului Public. Voi vedea care este varianta cea mai recomandată şi completă, şi rapidă", a declarat Toader, care a refuzat să spună dacă o va revoca din funcţie pe şefa DNA.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, după dezvăluirile făcute duminică seară privind activitatea DNA Ploieşti, "încep să apară tot mai multe dovezi privind existenţa statului paralel" şi, dacă aceste afirmaţii se dovedesc adevărate, "atunci există elemente de poliţie politică".

În faţa acestor acuzaţii, DNA susţine că înregistrările în care ar apărea fostul deputat Vlad Cosma, difuzate de Antena 3, au ca scop compromiterea procurorilor şi a ofiţerilor de poliţie care au instrumentat dosarele în care sunt inculpaţi membri ai familiei acestuia şi Sebastian Ghiţă. Totodată, DNA anunţă deschiderea unui dosar de şantaj.

Şi procurorul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, a declarat, luni, că în instituţia pe care o conduce nu au fost niciodată falsificate probe şi nici nu au fost făcute înţelegeri ilicite cu inculpaţii.

"În legătură cu afirmaţiile făcute de inculpatul Vlad Cosma, ieri, şi cu discuţiile care au apărut în mass media (...) În toate cauzele pe care le instrumentăm la nivelul DNA Ploieşti am respectat întotdeauna legea şi o să o respectăm în continuare. Nu au existat niciodată metode ilegale de investigare şi nici înţelegeri ilicite sau neloiale cu inculpaţii. (...) Niciodată nu au fost falsificate probe în dosare. Sunt susţineri pe care le fac inculpaţii în dosarele în care sunt cercetaţi", a spus Onea într-o conferinţă de presă.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră