articol preluat integral de pe Săptămâna Financiară - sfin.ro
Este, pe de altă parte, admirabil acest efort mai ales atunci când mesajele publicitare sunt construite pe seama calităţilor adevărate, testate, ale produselor pe care nu ai avea altfel de unde să le afli, în tumultul vieţii cotidiene. Sunt produse pe care le-am achiziţionat în urma vizionării unor spoturi publicitare, sau în urma citirii unor articole de presă, de care sunt absolut mulţumit şi care s-au dovedit a avea toate calităţile despre care se făcea referire în respectiva reclamă.
Minciuni şi manipulare… de la A la Z
Altfel stau lucrurile atunci când se minte, când se induc jumătăţi de adevăr, când se scot fraze din context pentru a fi folosite în scopul manipulării şi exploatării necunoaşterii consumatorului direct.
Zilele trecute, cu totul întâmplător mi-a picat în mână revista „Sănătatea A-Z”. Mi-am spus, „stai să vezi, doctor mă fac dacă citesc tot ce scriu băieţii ăştia aici, de la A la Z…” M-am uitat şi la tiraj… 200.000 de exemplare… Hotărât lucru, oamenii ăştia nu se joacă, răspândesc sănătate, de la A la Z,… să nu uit. De vreo 11 numere fac lucrul acesta, adică de 1 an şi 10 luni, pentru că apare o dată la două luni. Este un soi de tratament, cu sănătate lecturabila, care se administrează din două în două luni. Îmi atrage atenţia faptul că articolele se referă doar la anumite produse, respectiv cele ale firme Zdrovit: MaxiMag, Calcidin, Lacalut Aktiv, AftiBlock, Sanohepatic, etc. Aici începe să-mi miroasă a reclamă… „Sănătatea pe care noi o oferim, este cea mai bună”, sigur, de la A la Z… Deja incitat, caut pe internet să văd cine este Zdrovit şi aflu că, citez de pe site „suntem unicul distribuitor autorizat pe piaţă românească al produselor fabricate de Natur Produkt Pharma, Dr. Theiss şi Merz Pharmaceuticals”. Parcă unul dintre numele astea le-am mai văzut… Mă uit înapoi pe revistă şi ce să vezi, aceasta este redactată în Polonia de… Natur Produkt Pharma. Bingo! Deci este o revistă de reclamă a produselor distribuite de Zdrovit… de la A la Z…
Contrariat, revin la lectură. Ajung la paginile 12 – 13 unde, într-un amplu articol, este explicată importanţa magneziului pentru sănătate. Mi s-a părut interesant mai ales că de curând, un prieten medic, mi-a vorbit puţin despre importanţa acestui element în organism şi chiar mi-a sugerat să citesc câte ceva, pe internet, pe această temă. Mi-am spus, „în sfârşit ceva ce mai înţeleg şi eu, cât de cât”, pentru că restul era despre gingii şi incontinenţă urinară.
Deci, citesc şi după multe generalităţi, la sfârşit am găsit un tabel, în care se face comparaţie între diferite preparate cu magneziu care se vând în acest moment pe piaţa românească. Ramân consternat… Din câte cunosc, aceste comparaţii sunt interzise în publicitate. Publicaţia, fiind editată de un producător care vorbeşte doar despre propriile produse nu poate fi decât publicitate. Chiar pe marginea articolului este un banner de reclamă la produsul lor, pe bază de magneziu, MaxiMag.
Mulţi văd, puţini cunosc, majoritatea cred…
Revenind la tabel, acesta conţine o serie de „greşeli”, ca să nu le numesc minciuni.
În primul rând se compară suplimente alimentare – MaxiMag, Apimag, Equilibra, Beres magneziu + B6, Additiva magneziu, Magneziu Forte şi vitamina B6 – cu medicamente – Magnerot şi Magne B6. Şi asta nu e deloc în regulă, deoarece medicamentele previn şi tratează boli (în cazul de faţă afecţiuni cauzate de deficitul de magneziu), în timp ce suplimentele (conform ordinului 1069/2007 emis de Ministerul Sănătăţii) nu previn şi nu tratează nimic, ci doar suplimentează dieta zilnică, în cazul unei persoane perfect sănătoase. Articolul 6 din Ordinul 1069/2007 sună astfel: Etichetarea, prezentarea şi reclama nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane ori să facă referire la asemenea proprietăţi.
În al doilea rând se face comparaţia Zdrovit cu celelalte preparate cu magneziu, în funcţie de cantitatea de magneziu ionic, care din start este greşită, pentru simplul motiv că preparatele cu magneziu comparate, au săruri de magneziu diferite: lactat (MagneB6, Magneziu forte B6, Equilibra), carbonat (Additiva, MaxiMag), oxid şi citrat (Beres magneziu B6), orotat (Magnerot), etc.
Aici este vorba despre biodisponibilitatea (cât de repede este absorbită şi îşi manifestă efectul biologic o anumită substanţă) diferită a sărurilor de magneziu… Deci, nu e relevantă doar cantitatea de magneziu ionic conţinută, ci şi cum se absoarbe această cantitate în organism. Pentru că poţi lua o cantitate mare de magneziu, cu absorbţie slabă sau o cantitate mai mică de magneziu, cu absorbţie bună.
Doza zilnică recomandată de magneziu ionic, pe baza Regulamentului 1169/2011 este de 375mg. Știţi cât are MaxiMag? Fix 375mg!!! Unbelievable, cum spune o veche vorbă oltenească… Foarte tare! Zdrovit ne dă fix porţia de magneziu zilnică de care avem nevoie. Dar mă întreb, dacă aprox. 200-300mg de magneziu le luăm din alimentaţie, conform studiilor, ce facem dacă luăm MaxiMag? Dăm în hipermagnezie? Sunt materiale pe net, unde se atrage atenţia asupra efectului laxativ foarte puternic al carbonatului de magneziu şi asupra faptului că mai mult de 350 mg de carbonat de magneziu/zi este TOXIC!!! Sarea folosită la produsul MaxiMag este carbonatul de magneziu!!! Să fie o invitaţie la intoxicare?
Cum să îndepărtezi consumatorul, prin minciună şi manipulare, de medicamentul Magnerot, recomandând subliminal, total fals, propriul supliment alimentar
În privinţa Magnerot, se susţine, în tabel, în mod aberant că ar fi nevoie de 12 comprimate/zi ca să acopere necesarul zilnic, ei specificând că o cutie cu 50 de comprimate de Magnerot ar ajunge doar 4 zile!!! Eu folosesc Magnerot şi pot să vă spun că afirmaţia este falsă şi mai ales periculoasă. Când am început să iau Magnerot, am verificat totul, inclusiv prospectul produsului unde doza maximă este de 2X3 comprimate/zi… în prima săptămână. Mă întreb, ce se întâmplă dacă una din cele minim 200.000 de persoane care pun mâna pe această revistă foloseşte Magnerot, văzând ce scrie, hotărăşte să îşi modifice doza la 12 comprimate/zi?
Pentru că lucrurile mi se par a fi scăpate de sub control şi pentru că agresiunea în piaţă a acestor suplimente alimentare devine, aşa cum aţi observat, foarte periculoasă consider că este timpul ca să se întreprindă ceva în această direcţie. Nu este normal, nu este legal, să faci comparaţii publicitare, mai ales când obiectul acestora sunt produse total diferite şi total diferit reglementate. Nu poţi compara suplimente cu medicamente, pentru că asta au făcut cei de la Zdrovit, NH Pharma, etc. Magnerot este un medicament înregistrat la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Ministerul Sănătăţii, în timp ce Maxi Mag este un supliment alimentar notificat, reţineţi, doar notificat la, vă vine să credeţi sau nu, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Mai mult, înregistrarea medicamentelor durează şi până la doi ani datorită verificărilor complexe care se fac, iar notificarea la Ministerul Agriculturii doar două, maxim 3 săptămâni (Sac!)
Nimeni nu face referire la absorbţie sau biodisponibilitate, deşi această este extrem de importantă. Se ştie că sărurile organice sunt mai bine absorbite decât cele anorganice ori aşa cum spuneam mai sus, la aceste produse prezentate de Zdrovit în tabel avem lactat (MagneB6, Magneziu forte B6, Equilibra), carbonat (Additiva, MaxiMag), oxid şi citrat (Beres magneziu B6), orotat (Magnerot), etc. Iată un grafic privind absorbţia despre care vă vorbeam.
Se poate vedea limpede că citratul de magneziu are cel mai mare grad de absorbţie, de cel puţin 10 ori mai mare deca al carbonatului de magneziu conţinut de MaxiMag. Se cunoaşte de asemenea că orotatul este cel puţin egal cu citratul dacă nu cumva stă mai bine la absorbţie, deci, despre ce vorbim aici?
Încearcă să scoată în evidenţă, în a treia coloană, cantitatea de magneziu ionic pe care o conţine o bucată, nici aici nu înţeleg ce fel de bucată dar, mă rog… Am să vă rog să fiţi puţin atenţi la cantităţile declarate de companiile producătoare, cunoscute: Sanofi – Avensis – 48mg, Biofarm – 48mg, Antibiotice Iaşi – 43.50mg, Worwag Pharma – 32,80mg.
În Magnerot intră pe lângă magneziu şi acidul orotic care este o moleculă mare, aşa încât cantitatea maximă de magneziu care se poate adăuga, vorbim despre un produs care are în primul rând acid orotic şi apoi magneziu, reprezintă 6,5% din total, 500 mg orotat de magneziu x 6,5% = 32,5 mg magneziu. În Magnerot se găsesc 32,8 mg magneziu elementar.
Doza zilnică de orotat de magneziu (Magnerot) este de 6 cpr/zi pentru că alte săruri de magneziu sunt mult mai uşor de „înghesuit” într-o tabletă (cu conţinut mare de magneziu, dar cu absorbţie/biodisponibilitate îndoielnică şi fără acid orotic). Deci 6 comprimate de acid orotic + magneziu vs doar magneziu „ieftin”, o dată pe zi.
Este complet greşit a se compara orotatul de magneziu cu alte suplimente cu magneziu (doar din perspectiva mg vs mg de magneziu ionic) pentru că orotatul de magneziu nu este doar… magneziu. Acidul orotic are la rândul său efecte benefice, mai ales în afecţiunile cardiovasculare, iar beneficiile acidului orotic se însumează cu cele ale magneziului, rezultând astfel un efect mai bun.
Golănie cu ştaif
După cum aţi putut limpede vedea, niciuna dintre marile companii producătoare nu se hazardează să declare cantităţi asemenea celei declarate de Zdrovit. Oare toţi sunt nişte nevolnici şi doar Zdrovitii au găsit formula minune? Vedeţi bine cum sună îndemnul lor: „Înlocuieşte magneziul tău cu MaxiMag!” Aici nu este vorba de telefonie mobilă domnilor. Aici nu poţi să spui „Lasă Vodafone şi vino la Orange!” Aici este vorba despre sănătate nu despre lasă magneziul tău şi i-al pe al meu şi cred că tot ce se întâmplă pe această piaţă trebuie temeinic analizat, reglementat şi monitorizat.
În acelaşi articol Zdrovitii spun: „Este indicată completarea dietei alimentare cu suplimente, acest lucru fiind obligatoriu în situaţii precum sarcina, munca fizică grea, efort intelectual de durată.” Obligatoriu cu MaxiMag… nu? Cine spune acest lucru şi cum îi obligaţi domnilor pe acești oameni să vă cumpere suplimentele despre care acum spuneţi că sunt indicate în completarea dietei alimentare dar în tabel nu aţi avut nicio jenă să le comparaţi cu medicamente? Sunt produsele dumneavoastră suplimente cu aer de medicamente? Spuneţi limpede, ca să înţelegem şi noi!
Mi se pare că este foarte periculos să recomanzi suplimente alimentare în locul medicamentelor.
Suplimentele sunt cele care, aşa cum le spune şi denumirea, suplimentează dieta. Suplimentele nu se folosesc în cazul patologiei iar deficitul de magneziu ţine de patologie.
Suplimentele nu tratează şi nici nu previn. Nu le este permis nici să aibă indicaţii… Pe hârtie… În realitate, pe această piaţă a suplimentelor, fiecare face ce vrea. La Prostamol scrie mare pe ecran: „Recomandat în tratamentul afecţiunilor de prostată”.
Consider că s-a ajuns mult prea departe! Agenţia Naţională a Medicamentului şi Ministerul Sănătăţii nu reacţionează, nu fac nimic, în timp ce omul simplu, bolnav şi cu greutăţi, în lipsa protecţiei din partea organelor abilitate ale Statului, este la mâna acestor companii care sunt gata să calce în picioare orice cod etic în goană după profit. Să trăieşti Zdrovit!
P.S. Până la ora publicării acestui articol, nici Agenţia Naţională a Medicamentului, nici Ministerul Sănătăţii şi nici compania Zdrovit, evident, nu s-au deranjat să ne răspundă la cele trei întrebări pe care le-am adresat:
Pornind de la conţinutul articolului publicat în revista Sănătatea A-Z (ataşat) consideraţi ca fiind normală comparaţia făcută între suplimente alimentare şi medicamente?
Dacă, în conformitate cu cele scrise acolo, un pacient îşi schimbă doza de la maxim 6 la 12 tablete de Magnerot, într-o singură zi, cine este responsabil pentru eventualele probleme care pot să apară, Worwag Pharma sau Zdrovit?
Consideraţi că este normal ca aceste suplimente alimentare, care pe zi ce trece, în mod agresiv, încearcă să ia locul medicamentelor, să rămână în continuare reglementate doar prin notificare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale?
Sper că poate le văd aici şi catadicsesc să ne răspundă.