Cum funcţionează educația sexuală în școli? 18.600 de tinere sub 19 ani sunt mame

03 Aug 2015
Cum funcţionează educația sexuală în școli? 18.600 de tinere sub 19 ani sunt mame
Potrivit statisticii Ministerului Sănătăţii, aproximativ 18.600 de tinere cu vârste de până în 19 ani au născut anul trecut. Dintre acestea, 662 nu au avut nici măcar 15 ani. Majoritatea fetelor care au devenit mame la o vârstă fragedă sunt din mediul rural.

În acest contest, Consiliul Tineretului din România solicită Ministerului Educaţiei ca materia opţională Educație pentru Sănătate să devină materie obligatorie

Programul include un capitol dedicat sanătăţii reproducerii şi a familiei, adecvată vârstei elevilor, pentru clasele I-XII.

„De ani de zile discutăm de strategii, strategii și iar strategii, însă lipsa de acțiune concretă a Guvernului și în special a Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății distruge mii sau chiar zeci de mii de vieți anual. Nu se asigură nici măcar o minimă informare referitor la problemele de sănătate sexuală și reproductivă. Situațiile acestea devin probleme sociale, tinere mame care nu mai intră sau nu mai continuă circuitul școlar, trăiesc în sărăcie, ele și copii lor, apar tot felul de abuzuri și se cheltuiesc apoi resurse imense de la bugetul de stat pentru protecție socială, când o mare parte a cazurilor ar putea fi evitate cu o minimă preocupare și investiție în educație”, a explicat Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România.

Pentru 2015-2020, Guvernul s-a angajat să promoveze un pachet educațional pentru educația sexuală dedicat tinerilor, să elaboreze un set de măsuri de conștientizare și planificare familială dedicate tinerelor din categorii vulnerabile social și să prevină transmiterea infecţiei HIV/SIDA în rândul tinerilor prin dezvoltarea de programe care să răspundă nevoilor specifice ale grupurilor vulnerabile, însă fără niciun indicator măsurabil concret.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră