Personalul medical al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este în continuare decimat, fie din cauza infectării sau suspiciunii de infectare cu COVID-19, fie în urma refuzului, în diverse forme, de a reveni la muncă. 90 de cadre medicale, medici, asistenți, infirmieri, au depus acte pentru a intra în șomaj tehnic, concediu de odihnă, concediu de îngrijire al copilului sau alte forme ce ar justifica absența lor de la muncă.
La această oră, din 248 de medici, cât are spitalul, 102 lipsesc din motive medicale, din cauza noului coronavirus: 5 sunt internați, 50 sunt încă în concediu medical și 47 sunt carantinați sau în izolare, ca pozitivi sau suspecți de contaminare. Cei care au avut rezultate negative la testare sunt așteptați la muncă în următoarele zile. Coordonatorul militar al spitalului, generalul în rezervă dr. Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, marți, că în cazul în care nu se prezintă la serviciu în următoarele 3-5 zile vor fi considerați absenți nemotivat și li se va desface contractul de muncă, precizează Monitorul de Suceava.
Absențelor pe motiv de boală li se adaugă lipsa angajaților care în aceste zile grele pentru spital și pentru comunitate caută diverse formule pentru a nu veni la muncă. Potrivit generalului Oprea, nu mai puțin de 90 de angajați ai spitalului au făcut cerere de concediu de odihnă, și-au înaintat demisia, au solicitat concediu pentru îngrijirea copiilor sau au cerut să intre în șomaj tehnic, deși salariații din sistemul de sănătate sunt excluși de la această prevedere legislativă.
O situație centralizată la nivelul spitalului arată că până la acest moment au demisionat 5 salariați: un medic de la secția de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie (RMFB), o infirmieră de la Sterilizare și una de la ORL, doi salariați din rândul personalului TESA - unul la biroul de Management al Calității Medicale și unul la RUNOS. Un număr de 56 de angajați au solicitat să li se acorde concedii de odihnă: 7 medici - un medic la Unitatea de Primiri Urgențe, doi la Dermatologie, doi la Anatomie patologică, unul la Pneumologie, unul la Gastroenterologie; 19 asistenți medicali – 2 la UPU, unul la Anestezie -Terapie Intensivă, unul la Anatomie patologică, doi la Neurologie, unul la Oncologie, unul la Chirurgie generală, 4 la Medicină internă, câte unul la Blocul operator, cabinetul de Nefrologie, Compartiment de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, Dializă, Laborator anatomie patologică, Radiologie și imagistică medicală și la Managementul Calității Serviciilor medicale.
Lor li se adaugă 9 infirmiere: la Chirurgie generală – 4, Reumatologie – 2, Pediatrie, Nefrologie și Medicină internă – câte una, și două îngrijitoare – una la Obstetrică-Ginecologie și una la Laboratorul de Anatomie patologică. Mai vor în concediu de odihnă în această perioadă un kinetoterapeut, un agent de la Dezinfecție-Dezinsecție-Deratizare, doi tehnicieni aparatură, de la Radiologie și RMFB, un muncitor la Serviciul administrativ și 14 salariați din rândul personalului TESA.
Alți 20 de asistenți medicali și infirmiere au făcut cerere pentru suspendarea contractului de muncă: concedii pentru incapacitate temporară de muncă – 8 asistenți medicali, de la Radiologie, Gastroenterologie, UPU, Boli infecțioase, Diabet, ATI, Pneumologie, Bloc Operator, și o infirmieră de la BFT; 11 au cerut concedii fără plată pentru interese personale – 9 asistenți medicali – câte unul la BFT, Psihiatrie, Bloc operator, Ortopedie, RMFB, câte doi la - Boli infecțioase și Anestezie-Terapie Intensivă; câte o infirmieră la Oftalmologie și BFT.
Alți 15 angajați ai spitalului au solicitat să li se acorde concediu pentru supravegherea copiilor: trei medici – la Reumatologie, Obstetrică-Ginecologie și ATI, 11 asistenți medicali – la Neonatologie, UPU și Obstetrică-Ginecologie câte doi și câte unul la Blocul Operator, Farmacie, Neurochirurgie, Urologie, Radiologie, precum și un psiholog de la Oncologie.
În ciuda faptului că în sistemul sanitar public nu se acordă șomaj tehnic, la conducerea spitalului sunt înregistrate și 14 astfel de cereri: două de la medici ORL, doi asistenți medicali – unul la Boli infecțioase, unul la ATI, 6 infirmiere – câte două la OG și Pediatrie, una la RMFB și una la Neurologie; trei îngrijitoare – una la OG, două la RMFB, un tehnician aparatură RMFB.
Numărul de angajați ai spitalului s-a diminuat și în urma pensionării de drept a 7 persoane, dintre care doi medici, doi asistenți, o infirmieră și doi angajați de la TESA. De asemenea, unui medic din UPU i-a expirat contractul, la sfârșitul perioadei de probă.
În legătură cu această situație grea în care se află spitalul din cauza lipsei de personal, generalul Oprea a declarat că cei care se află la muncă – mulți au fost la datorie pe toată perioada crizei care a zguduit din temelii unitatea medicală – fac eforturi colosale pentru a suplini lipsa celorlalți. O parte dintre secții și-au reluat în mare parte activitatea, de exemplu Maternitatea, Neonatologia, Oncologia, Diabetul, Medicina Internă, Cardiologia, UPU, cu sprijinul ATI-știlor veniți de la Cluj, Terapia Intensivă și încetul cu încetul se revine la normal. „Sunt colegi cu care am colaborat foarte bine, care au muncit enorm ca să țină la suprafață această corabie care este spitalul. Acum, când se așteptau să revină la muncă și colegii lor, constată că aceștia, sub un motiv sau altul, nu o fac și sunt foarte supărați. Este o tensiune acum în echipă din acest motiv; fenomenul absențelor – pentru că putem vorbi despre un fenomen la Spitalul Județean Suceava – subminează moralul celorlalți”, a declarat gen. dr. Oprea, precizează Monitorul de Suceava.