CM 2022: Femeie din Arabia Saudită spectator în tribună - ”Este cea mai frumoasă zi din viața mea!”

28 Noi 2022
CM 2022: Femeie din Arabia Saudită spectator în tribună - ”Este cea mai frumoasă zi din viața mea!”

Arabia Saudită a adus zgomotul în Qatar. Fanii au călătorit în număr mai mare decât orice altă țară, doar Argentina apropiindu-se. Cămașa verde smarald este o vedere comună în Doha. Sunt pe cornișă și în metrou și, în primele două meciuri din Grupa C, au generat o atmosferă înfricoșătoare în pământ.

Poate părea o observație care nu ar trebui făcută, dar baza de fani saudiți din Qatar este formată atât din bărbați, cât și din femei. La Education City, sâmbătă după-amiază, probabil una din 20 dintre cei care au ajuns pe stadion au fost femei, ceea ce le face echivalent cu numărul de femei de acolo pentru a sprijini Polonia. Aceasta este o premieră, conform The Guardian.

În urmă cu trei ani, ca parte a unei serii de reforme, un decret al familiei regale saudite a anunțat că femeilor li se va permite să părăsească țara fără a obține mai întâi consimțământul tutorelui lor masculin. Sistemul de tutelă rămâne și se aplică fiecărei femei de-a lungul vieții, rolul de tutore fiind transferat de la tată la soț. Dar nu se aplică în atâtea aspecte cum a fost cândva – ceea ce înseamnă că a merge la această Cupă Mondială vecină, pentru o țară care se dovedește a fi nebună de fotbal, este acum posibil pentru toată lumea.

Să vorbești cu suporterii de sex feminin înainte de meci nu a fost ușor. Solicitările de a vorbi au fost respinse politicos și cărțile de vizită care oferă posibilitatea de a vorbi mai târziu – doar despre fotbal – au fost returnate. O femeie, purtând niqab, a fost de acord să vorbească. Numele ei era Aliya, era prima dată când își urmărea echipa națională și era optimistă: „Inshallah vom câștiga”. Ea a spus că a fost încântată să facă parte din experiență: „Aștept cu nerăbdare aplauzele și oamenii de acolo, întreaga experiență”. Soțul ei a preluat conducerea. „Aceasta este Cupa Mondială – asta înseamnă”, a spus el. „Arabia Saudită va trece la următoarea etapă, vom avea echipe feminine și o ligă feminină. Noul nostru președinte sprijină totul și doamnele sunt pe primul loc.”

Arabia Saudită se pregătește în cantonamentul stațiunii de pe plajă Sealine pentru meciul de sâmbătă împotriva Poloniei
Ascunsă lângă dune, Arabia Saudită plănuiește un alt șoc la Cupa Mondială
Citeste mai mult
Președintele Federației Arabe Saudite de Fotbal este Yasser al-Misehal, fost președinte al ligii profesioniste masculine din Arabia Saudită și membru al comisiei de disciplină a FIFA. Este adevărat că a condus schimbări rapide în jocul feminin din țară. În urmă cu doi ani, a fost înființată Premier League feminină din Arabia Saudită, prima competiție națională pentru echipele de cluburi feminine. Apoi, în primăvara acestui an, a avut loc un eveniment potențial mai important: un prim meci internațional, femeile din Arabia Saudită au învins Seychelles cu 2-0 într-un amical din Mauritius, primul pas pe calea propusă către clasamentul oficial FIFA.

Creșterea jocului feminin vine la un deceniu după ce oficialii saudiți făceau lobby pe FIFA să interzică purtarea hijabului în fotbal, o măsură care le-ar împiedica deloc pe femei să joace acest joc. În urmă cu cinci ani, femeile nu aveau voie să intre pe stadioane ca spectatori, interdicția a fost ridicată în cele din urmă în trei locuri la începutul anului 2018. Că aceste schimbări au fost făcute în același timp în care Arabia Saudită încearcă să pretindă un rol mai central în lumea sportului și cu o potențială ofertă pentru Cupa Mondială din 2030 pe drum, poate să nu fie o coincidență. Dar ele sunt reale.

La câteva minute după ce am vorbit cu Aliya, Mariam Meshikhes a trecut pe lângă prietena ei. Mariam locuiește în estul Arabiei Saudite, a participat la primul ei meci și purta o replică a tricouului saudit de deplasare și un hijab verde deschis. Era corect să spunem că nu a fost reticent să vorbească despre experiență.

„Aceasta este prima mea Cupă Mondială, acesta este primul meu meci la care am participat vreodată pe un stadion pentru echipa națională a Arabia Saudită – acesta a fost visul meu de când eram adolescentă”, a spus ea. „Am urmărit toate meciurile. În adolescență i-am urmărit pe toți și îmi doream doar să fiu acolo și nu-mi vine să cred că aceasta este ziua.”

În acest moment, prietena ei, inginer, a observat că Mariam, medic, își lăsase gemenii acasă cu soțul ei. „Sunt în regulă, sunt în regulă”, a spus ea. „Ei știu că sunt fericit.”

Ce credea, a fost întrebată Mariam, că fanii fotbalului de sex feminin aduc unei mulțimi anterior numai masculine? — Ei bine, civilitate, evident, a zâmbit ea. „Peste tot este nevoie de femele; suntem 50% din țara noastră – mai mult de 50% din țara noastră, nu? Ea este inginer, eu sunt medic, așa că participăm deja la țara noastră. Acum este uimitor că suntem capabili să participăm la înrădăcinarea țării noastre la Cupa Mondială. Și să participi atunci când sunt într-o serie de victorii – inshallah – și să sperăm că vor câștiga și au o șansă foarte mare de a fi primul calificat în runda a 16-a, a fost doar... nu ai idee... acesta este cel mai mare. ziua vieții mele.”

Desigur, fotbalul nu face întotdeauna visele să devină realitate, iar Polonia a câștigat un meci bine disputat cu 2-0. Acum, saudiții se confruntă cu un meci final împotriva Mexicului, care are nevoie de cel puțin un punct pentru a se califica și, fără îndoială, va avea loc un discurs emoționant al antrenorului lor, René Hervard. Dar vedetele meciului din Polonia au fost la fel de mult publicul saudit ca și jucătorii și vor ieși în forță pe stadionul Lusail, cu o capacitate de 88.966 de locuri, miercuri. S-a făcut mult despre mijloacele prin care țările folosesc sportul pentru a-și șterge reputația, dar pot exista puțini ambasadori mai eficienți pentru Arabia Saudită în acest moment decât susținătorii lor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră