Cercetătorul care a prezis cutremurul din Turcia: ”Ultimul cutremur major în România a fost în 1990. Suntem în fereastră pentru următorul”

14 Feb 2023
Cercetătorul care a prezis cutremurul din Turcia: ”Ultimul cutremur major în România a fost în 1990. Suntem în fereastră pentru următorul”

Frank Hoogerbeets, un cercetător olandez, care a prezis cutremurul din Turcia cu 3 zile înainte ca acesta să se producă, publică într-o postare pe Twitter de astăzi, 14 februarie, o predicție despre România.

”Din 1900 până în prezent, în România au avut loc cinci cutremure de magnitudine M6 și patru de magnitudine M7, cele mai multe dintre ele la adâncime (90-150 km). Ultimul M7 a avut loc în 1990 și ne aflăm în fereastra pentru următorul”.

Astăzi, un nou cutremur a avut loc marți în regiunea Oltenia, cu magnitudinea de 5,7 potrivit Centrului European de Seismologie (EMSC). Este a doua zi consecutivă cu seism în zona Olteniei.

Specialiştii INFP apreciază ca fiind o surpriză producerea cutremurelor în judeţulm Gorj, anunţând că seismul de luni – cu magnitudinea 5,2 – a avut 16 replici. Cutremurul de marţi – cu magnitudinea 5,7 nu a fost o replică a celui de luni, transmite News.ro. Directorul general al INFP, Constantin Ionescu, a anunţat, marţi, într-o declaraţie de presă, că seismul de luni din judeţul Gorj a avut 16 replici.

”E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau, erau magnitudini mici, au fost magnitudini de trei grade, două grade, un grad. Pentru noi, e o surpriză că zona respectivă s-a activat. Ea a mai produs cutremure în trecut, avem exemplu din anul 1943 când s-a produs un cutremur de cinci grade, de asemenea, anii 1963-1964 cutremur de 4şi 4,5 iar mai în spate, încolo, au fost cutremure în 1910 şi încă 50 de ani în urmă 1850, 1860 şi tot de magnitudini de sub patru”, a declarat Constantin Ionescu, conform g4media.ro.

Ionescu a mai precizat că seismul de marţi a avut loc la 10 kilometri de epicentrul seismului de luni. Directorul INFP a explicat că mişcarea faliilor a fost pe verticală la cele două cutremure recente, el arătând că al doilea cutremur, cel de marţi, de 5,7, ”poate să fie un frate al celuilalt” şi nu este o replică a cutremurului de luni.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră