CENTENAR. Trei hoteluri pline de farmec ale capitalei, operele aceluiași faimos architect

21 Noi 2018
CENTENAR. Trei hoteluri pline de farmec ale capitalei, operele aceluiași faimos architect

Născut în Grecia, arhitectul român de origine aromână Arghir Culina a oferit capitalei trei dintre cele mai frumoase hoteluri ale ei, toate trei în picioare și astăzi: Capitol, Union și Ambasador.

Toate cele trei clădiri sunt o reinterpretare în stil neoromânesc a mai celebrelor stiluri eclectic (primul) și art-deco (celelalte două), preferatele lui Culina.

Primul a fost Hotelul Capitol (numit inițial Luvru), inaugurat cu puțin timp înaintea Marii Uniri.

Numele originar își trage seva din clădirea pe care a înlocuit-o hotelul, celebra Casă Luvru, un magazin cu mărfuri aduse exclusiv de la Paris, mistuit de flăcări într-un incendiu, în februarie 1911.

După Primul Război Mondial, hotelul devine o filială a unei bănci și-și schimbă numele în Banque Belge pour L’Etranger.

Comuniștii îl renovează de la temelie exact la timp, în 1976, și-l rebotezează Capitol, nume pe care îl poartă și azi.

În 1931, același Arghir Culina își vede finalizat un alt proiect care se înscrie direct în rândurile celor mai frumose clădiri din București: hotelul Union,  ridicat la intersecția dintre străzile Academiei și Câmpineanu, pe locul unui fost han cu același nume.

De altfel, hanul Union a fost unul dintre cele mai celebre locuri ale Bucureștiului de până în 1930, fiind imortalizat inclusiv de Caragiale în ”O noapte furtunoasă”, unde este rebotezat de personajul Dumitrache Titircă drept ”Iunion”.

În fine, Ambasador a fost construit între 1937 și 1939 și a fost nu doar proiectat, ci și deținut de Culina, în coproprietate cu industriașul Constantin Mihăilescu. Acesta a fost ridicat pe Magheru (la acea dată, Bd. Tache Ionescu), lângă cinematograful Patria, și a fost martorul unor lupte aprige în timpul celui de-al doilea război mondial.

Toate cele trei hoteluri își păstrează și azi menirea pentru care au fost ridicate și reprezintă trei dintre locurile cele mai apreciate de către turiștii străini, atât pentru vizitat cât și pentru locuit în ele pentru câteva nopți.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră