Cel mai bun spital mobil din lume, instalat la Bucureşti, în cadrul exerciţiului Seism2018

14 Oct 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cel mai bun spital mobil din lume, instalat la Bucureşti, în cadrul exerciţiului Seism2018 Galerie foto (4)

Cel mai bun spital mobil din lume a sosit la Bucureşti. O delegaţie alcătuită din ofiţeri şi soldaţi ai corpului medical al Forţelor Armate Israeliene (IDF) a aterizat în România, pentru a participa la exerciţiul internaţional Seism2018, care se desfăşoară în cooperare cu Uniunea Europeană.

Exerciţiul "Seism 2018" îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Scenariul acestui exerciţiu este construit pe ideea a peste două mii de persoane decedate în urma unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, victimele fiind preluate cu o morgă mobilă şi duse la INML pentru identificare.

Medici din Israel, ambulanţe din Austria, Italia, Ungaria au ajuns în ţară, iar echipa de căutare - salvare din Bulgaria şi paramedici cu ambulanţa din Republica Moldova vor ajunge duminică pentru a acorda asistenţă medicală celor afectaţi de cutremur, se mai prevede în acest scenariu.

Potrivit organizatorilor exerciţiului, un număr de 2.098 persoane au fost declarate decedate, 3.912 răniţi, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate şi 130.000 de persoane afectate.

Spitalul israelian de campanie mobil care va fi instalat în România este echipat cu tehnică de ultimă generaţie, iar delegaţia corpului medical al Forţelor Armate israeliene (IDF) este compusă din 160 de persoane, informează Ambasada Israelului la Bucureşti, într-un comunicat remis site-ului miscareaderezistenta.ro.

"Astăzi, o delegaţie alcătuită din ofiţeri şi soldaţi ai corpului medical al Forţelor Armate israeliene (IDF) a aterizat în România pentru a participa la exerciţiul internaţional care se desfăşoară în cooperare cu Uniunea Europeană. Delegaţia este compusă din 160 de membri ai personalului medical şi logistic activi şi în rezervă, care vor simula înfiinţarea unui spital de campanie în urma unui cutremur, precum şi participarea la alte operaţiuni la sol şi aeriene. Exerciţiul din România este desfăşurat la cea mai mare distanţă la care Corpul Medical IDF a luat parte şi, se întâmplă, de asemenea, să fie şi cel mai mare exerciţiu la scară europeană", precizează ambasada.

Conform ambasadei, unitatea de chirurgie-spitalizare a mai participat la misiuni de ajutor în ţări lovite de dezastre precum Nepal şi Haiti. Ea a fost recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept primul spital mobil de nivel 3 din lume - cel mai înalt nivel existent- ceea ce permite efectuarea a numeroase tipuri de intervenţii chirurgicale în incinta sa. În timpul exerciţiului, unitatea se va instala pe un teritoriu vast şi va crea o sală de urgenţă, o unitate de terapie intensivă, un departament de spitalizare, un departament de imagistică şi un laborator care vor fi sincronizate de un centru de comandă ce va funcţiona în permanenţă.

Delegaţia a plecat sâmbătă seara din Israel de pe Aeroportul Internaţional Ben Gurion. Şeful delegaţiei este directorul departamentului medical operaţional, colonelul dr. Hagay Frenkel. Ofiţerul de comandă al Unităţii Chirurgie - Spitalizare este colonelul dr. (în rezervă) Ofer Merin.

"Acesta este cel mai mare exerciţiu operaţional la care a participat până acum corpul medical israelian şi contribuie la consolidarea cooperării dintre IDF şi Uniunea Europeană. Luăm parte la 'Seism 2018' pentru a îmbunătăţi activitatea corpului medical în demersul său de a salva vieţile oamenilor", a precizat şeful delegaţiei, col. dr. Hagay Frenkel.

Componenţa delegaţiei: 36 medici, 21 asistenţi medicali, 2 farmacişti, 7 paramedici militari, un psiholog, un medic veterinar, un fizioterapeut, 5 tehnicieni specializaţi pe raze x, 4 specialişti de laborator, 4 biologi, 13 infirmieri, un clovn medical (destinat îngrijirii copiilor care ajung la spital), un rabin militar şi 7 bucătari.

În cadrul delegaţiei există şi 90 de militari rezervişti. Restul membrilor personalului sunt militari de carieră sau care efectuează în prezent stagiul militar obligatoriu. În timpul exerciţiului de evacuare aeriană, vor participa alţi 10 medici, 10 tehnicieni medicali precum şi Unitatea de Salvare şi Evacuare Aeriană (Unitatea 669) şi o echipă de zbor.

"Spitalul de campanie mobil va fi echipat cu tehnică de ultimă generaţie, cea mai performantă la ora actuală. Echipamentul include 50 de paturi (paturi de spitalizare, de urgenţă şi de operaţie), zeci de tipuri de medicamente necesare în astfel de situaţii, 200 de eprubete, 8 măşti de oxigen, o masă de operaţie, un dispozitiv pentru anestezie, două aparate ecograf, un vehicul cu purificator de apă şi un dispozitiv de producere a oxigenului. Toate cele de mai sus vor fi amplasate în cele 10 corturi dotate cu aer condiţionat", se mai arată în comunicat.

Tabăra israeliană va fi plasată alături de taberele din România, Marea Britanie, Germania, Elveţia, Italia, Norvegia, iar delegaţiile vor fi găzduite în 120 de corturi. Electricitatea va fi furnizată de două generatoare performante, de mari dimensiuni. 

O PREZENTARE VIDEO POATE FI URMĂRITĂ DÂND CLICK AICI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră