UPDATE. Polițiștii de la Rutieră pot da amenzi pe baza informațiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc, a decis astăzi Înalta Curte de Casație și Justiție.
Mai exact, Instanța supremă a admis astăzi o sesizare privind pronunțarea unei hotărâri prealabile, formulată de Tribunalul Caraș-Severin într-un dosar deschis în anul 2014, în care un conducător auto, Ovidiu Costea, a dat în judecată IPJ Caraș Severin și a solicitat judecătorilor să fie anulat procesul verbal prin care primise o amendă.
Instanța supremă a decis că un polițist rutier poate încheia procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției pe baza informațiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află polițistul.
"În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.109 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, art.180 și art.181 din Regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1391/2006, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu art.15 și art.21 din Ordonanța Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare, polițistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției pe baza informațiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află polițistul rutier", se arată în hotărârea ÎCCJ.
Decizia este obligatorie, potrivit dispozițiilor art.521 alin.(3) din Codul de procedură civilă.
Cine trebuie să dea amenda pentru depăşirea viteze. O dilemă şi o întrebare. Mai exact: poliţistul care face înregistrarea video sau colegii săi care află prin staţie pe cine să oprească? Este chestiunea pe care trebuie să o lămurească astăzi judecătorii Curţii Supreme, după ce un avocat din Caraş Severin a spus că nu poate fi sancţionat de un poliţist care nu a văzut cu ochii lui înregistrarea ce dovedeşte că a depăşit viteza legală.
Asemenea practici sunt frecvente la Poliţia Rutieră: echipajul care are aparat de măsură anunţă prin staţie colegii ce maşină trebuie să oprească.„În materie de radar sunt două condiţii esenţiale: acel radar să fie omologat de către instituţiile abilitate, iar agentul constatator să aibă pregătirea necesară şi să facă dovada în acest sens”, spune Horaţiu Costea, avocat, iniţiatorul sesizării.
Argumentul şoferului care cere ca Înalta Curte să tranşeze, definitiv, procesul, este că legislaţia rutieră impune ca sancţiunea să fie dată de agentul care constată, în mod direct, abaterea, notează Digi24. „Procesele verbale de constatare a contravenţiilor rutiere nu pot fi întocmite exclusiv în baza unor informaţii furnizate de o altă persoană, ci în baza unor constatări personale, indiferent de mijloacele folosite (propriile simţuri sau înregistrarea aparatului radar) ale celui ce îl întocmeşte”, a explicat judecătorul de tribunal care a primit cererea şoferului.