Se spune despre învățământul românesc de azi că nu mai are complexitatea și calitatea celui de dinainte de 89, că este greoi, haotic, stufos, încâlcit, că școlarul se simte prins în el ca într-un labirint din care cu greu mai poate ieși. Ei bine, pentru a-l ajuta să străbată drumul adesea anevoios al pregătirii preuniversitare, pentru a-l îndruma să găsească acea ”cărare galbenă” ce duce spre Țara lui Oz a cunoașterii, dna profesor Mariana Badea oferă un adevărat fir al Ariadnei prin culegerea ”Literatura Română Pentru Elevi” - Eseuri structurate, împărțită în trei volume. Lansarea va fi vineri, 31 mai, ora 13:00, la Cafeneaua Literară.
Primul volum al Trilogiei, Poezia (830 de pagini) conține 125 de Eseuri structurate ale creațiilor lirice din manualele și programele școlare pentru învățământul preuniversitar, inclusiv creațiile poetice ale autorilor canonici. Volumul cuprinde Poezia Populară și Poezia Cultă, structurate pe curente și perioade literare, conform programelor școlare. Curentele Literare sunt reprezentate de poeții valoroși ai literaturii române, care se înscriu în Iluminism, Romantism, Simbolism, Modernism, Tradiționalism, Avangardism, Neomodernism și Postmodernism, însumând aproximativ 125 de poezii lirice și epice analizate în volum.
Al doilea volum al Trilogiei, Proza Narativă (890 de pagini), conține aproximativ 90 de Eseuri structurate ale Operelor Epice incluse în manualele și programele școlare pentru învățământul preuniversitar, precum și eseuri structurate despre creațiile narative ale autorilor canonici. Cartea este structurată în cele două mari componente culturale: Literatura Populară și Literatura Cultă. Construcția personajelor literare - cu trăsături, statut psihologic/social, modalități de caracterizare și eisoade ilustrative - există la finalul fiecărui eseu structurat.
Al treilea volum se intitulează ”Dramarurgia” (340 de pagini), fiind structurată în două părți. Partea întâi cuprinde eseuri structurate cu speciile literare ale dramaturgiei: Tragedia, Drama, Comedia. Drama Românească include dramaturgii din elita literaturii române și o varietate de teme care definesc specificul fiecărei piese, adică Drama Istorică din Perioada Pașoptistă; Drama de Idei și Drama Psihologică; Drama Expresionistă, Teatru Absurd și Drama Parabolă; Comedia și Personajele. Partea a doua este alcătuită din eseuri structurate al căror conținut ilustrează ”Relația dintre două personaje” atât în drame. cât și în comedii, o abordare unică și inedită a dramaturgiei.
De menționat că, Biografia și Universul literar ale autorilor sunt notate detaliat la fiecare operă în parte. Volumele cuprind - în premieră pentru literatura școlară - eseuri inedite, intitulate ”Paralele Literare”, ”Sinteze Literare” și Studii de caz - care includ opere sau teme interesante și importante, necesare în procesul de învățământ. Stilul eseurilor este accesibil elevilor, explicativ și ilustrativ, astfel încât ei vor înțelege esența, ideile literare și mijloacele artistice ale creațiilor și vor putea reda - oral sau scris - o analiză pertinentă și corectă a subiectului oricărei opere, în conformitate cu baremele subiectelor din cadrul examenelor.
Totodată, dna profesor Mariana Badea va lansa, în cadrul ediției din acest an a târgului de carte Bookfest (1 Iunie, ora 12:00, la Cafeneaua Artelor), volumul ”Bumerangul cuvintelor” - Studiu de manele lingvistice, publicată la Editura pentru Artă și Literatură, Colecția Violet.
În prefața, semnată de Odilia Roșianu, se menționează: ”Cu umor șăgalnic, cu ironie (chiar mușcătoare, câteodată), dar și cu tristețe de multe ori, autoare ne pune, de fapt, în fața ochilor un roman polițist, unde întrebarea ce răsare nerăbdătoare din mintea cititorului, la orice capitol , este : ”Care va fi următorul criminal?” De fiecare dată avem de-a face cu o înlănțuire de cuvinte și expresii ”blajine”, atacate și, în final, omorâte de ”stricătorii de limbă”, printr-o ”falsificare intelectuală”, prin ”surogate lingvistice”, în timpul unor ””concursuri de agramați”, pe parcursul cărora toți se luptă pentru ca să ocupe locul I pe acest podium dizgrațios”.