EXCLUSIV Q MAGAZINE. Avocatul unuia dintre israelienii arestați în dosarul Black Cube face dezvăluiri!

10 Apr 2016 | scris de Marina Constantinoiu
EXCLUSIV Q MAGAZINE. Avocatul unuia dintre israelienii arestați în dosarul Black Cube face dezvăluiri!

 Iată, mai jos, principalele declarații ale avocatului Alexandru Morărescu, aşa cum sunt ele prezentate de Q Magazine:

  • "În acest moment, probele administrate nu au calitatea necesară pentru a duce la condamnare, dar pot naște, într-o măsură rezonabilă, suspiciuni de vinovăţie.
  • Actele materiale reținute de Parchet în sarcina lui David Geclowicz puteau fi săvârșite din orice colţ al lumii, cu același efect.
  • M-a rugat să îi aduc câteva cărţi, în limba engleză, ca de exemplu Harry Potter- "Chamber of Secrets" sau "Philosopher's stone". I le-am cumpărat şi înmânat sâmbătă,  când am regăsit același tânăr slăbuţ, speriat şi care la fiecare 5 minute mă întreba dacă mama lui este bine şi când vine să îl vadă. Ar fi nerezonabil ca tânărul pe care eu l-am văzut în arest să fie prezentat judecătorului marți, la Curtea de Apel, înconjurat de 100 de mascați cu armamentul în poziție de tragere. Aş spune că nerezonabil şi stupid".

Q Magazine: Când ați fost angajat ca avocat al clientului dumneavoastră?

Av. Alexandru Morărescu: Joi, 07.04.2016

Q Magazine: Din punctul dumneavoastră de vedere, reținerea s-a făcut legal?

Av. A. Morărescu: Nu. Trebuie să știți ca reținerea, ca măsură preventivă, a fost dispusă după ce, cu privire la DAVID, se luase deja măsura controlului judiciar. Este adevărat că au existat abordări diferite cu privire la încadrări şi măsuri ale organelor de urmărire penala (Parchetul General în primă fază şi DIICOT ulterior).

Q Magazine: Acuzațiile sunt reale sau fabricate sau exagerate?

Av. A. Morărescu:Acuzațiile trebuiesc susținute de probe şi trebuie prezentate într-un raționament logico-juridic, apt să convingă un observator obiectiv şi imparțial că faptele reprezintă infracțiune, şi că au fost săvârșite de inculpați cu vinovăția prevăzută de lege. În acest moment, probele administrate nu au calitatea necesară pentru a duce la condamnare, dar pot naște, într-o măsură rezonabilă, suspiciuni de vinovăție, mai ales, în condițiile în care, subiectul este public, speculațiile sunt multiple, iar interesul pentru dosar este crescut.

Cazul Black Cube-Kovesi. De ce nu este implicat Mossad-ul

Q Magazine: Pare neverosimil că cei doi acuzați au venit până în România să spargă un email şi să dea niște telefoane de hărţuire în condițiile în care o puteau face de oriunde din lume. Cum interpretați acest fapt?

Av. A. Morărescu: La prima vedere, actele materiale reținute de Parchet în sarcina lui DAVID puteau fi săvârșite din orice colţ al lumii, cu același efect. Prezenţa lui în București nu a sporit calitatea actelor preparatorii şi nu a îmbunătățit modul de operare. Pot spune că, din contră, a facilitat clarificarea anumitor aspecte.

Q Magazine: Ce spune familia lui şi ce așteptări au aceştia?

Av. A. Morărescu: Am stat de vorba cu mama şi sora acestuia, care au venit de urgență la București, imediat după reținerea şi arestarea lui David. Am văzut o familie traumatizată de cele întâmplate, speriată de dimensiunea artificială a acestui scandal, dar hotărâtă să rămână alături de David, să-i asigure suportul moral, sufletesc, necondiționat, până la sfârșit. Așteptările sunt totuși optimiste, bazate pe gradul de civilizație şi soliditate al sistemului judiciar românesc.

Q Magazine: Ce v-a spus clientul dumneavoastră până acum vis-a-vis de acuzațiile aduse?

Av. A. Morărescu: Pregătim împreună o declarație completă, ce va fi administrată în cursul urmăririi penale, după ce vom studia, cu atenție, întreg dosarul cauzei. Totodată, urmează să fie clarificată împrejurarea existenţei sau nu, în dosar, a unor documente clasificate la care, în lipsa unor autorizări speciale, apărarea sau judecătorul de drepturi şi libertăţi nu are acces.

Q Magazine:S-a implicat vreo instituție din Israel? Ambasada? Cum?

Av. A. Morărescu: Nu cunosc.

EXCLUSIV. Surse: cei doi israelieni arestaţi nu au lucrat pentru Mossad!

Q Magazine: Black Cube vă susține în demersul dumneavoastră ca avocat? Ați vorbit cu cineva din firmă?

Av. A. Morărescu: Nu voi ezita ca, în interesul clientului meu, să iau legătura cu orice persoană sau instituție, în condițiile în care buna desfășurare a procesului penal nu este afectată.

Q Magazine: Dincolo de versiunea oficială, cum comentați întregul scandal?

Av. A. Morărescu: Joi, după-amiaza, am făcut o primă vizită clientului meu, în arestul central. La plecare, m-a rugat să îi aduc câteva cărţi, în limba engleză, ca de exemplu Harry Potter - "Chamber of Secrets" sau "Philosopher's stone". I le-am cumpărat şi înmânat sâmbătă, când am regăsit același tânăr slăbuţ, speriat şi care la fiecare 5 minute mă întreba dacă mama lui este bine şi când vine să îl vadă. Ar fi nerezonabil ca tânărul pe care eu l-am văzut în arest să fie prezentat judecătorului marți, la Curtea de Apel, înconjurat de 100 de mascați cu armamentul în poziție de tragere. Aş spune că nerezonabil şi stupid.

*Avocatul Alexandru Morărescu a confirmat informațiile publicate în ediția online a revistei Q Magazine, potrivit cărora avocatul Mordechai Tzivin nu este angajat de niciuna dintre parți şi nu este implicat în acest dosar, deși a făcut presiuni şi chiar s-a anunțat fără temei.

Reamintim că surse din comunitatea de informații israeliană au declarat pentru Q Magazine că cei doi israelieni arestați, David Geclowicz şi Ron Wainer, nu au lucrat niciodată ca angajați sau colaboratori ai Mossad-ului, Serviciul de Intelligence extern al Israelului. Aceleași surse îndemnau să luam sub rezervă implicarea avocatului Tzivin şi informațiile diseminate de acesta în spațial public, în lipsa unui comunicat oficial al companiei Black Cube sau a celor acuzați în dosar.

Curtea de Apel a Municipiului București judeca marți contestația depusă de cei doi israelieni împotriva măsurii arestării lor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră