Fostul preşedinte Traian Băsescu reacţionează dur la avertismentele liderilor Comisiei Europene, transmise autorităţilor de la Bucureşti în cazul Legilor Justiţiei. El îi critică pe preşedintele şi vicepreşedintele CE, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmerman, cerându-le românilor să citească legile pentru a nu fi victime ale manipulării.
"Care este articolul din legile Justiţiei pe care îl consideră nedemocratic? (...) Uite, sunt un om care a fost 10 ani în Consiliul European, care a lucrat 10 ani cu Comisia Europeană, în acest comunicat Comisia Europeană bate câmpii, îmi pare rău. Dar noi care suntem pământeni, trăitori aici, în România, şi care vorbim de trei luni de legile justiţiei (...), care este articolul care împiedică exercitarea Justiţiei, din cele trei legi deja trimise la Curtea Constituţională? Ca să nu fie dubii: (legea-n.r.) 303 este despre statutul magistraţilor, 304 este despre organizarea justiţiei şi 317 despre funcţionarea CSM. Care este articolul care duce înapoi justiţia din România?", a susţinut Băsescu, miercuri seară, la B1 Tv.
El a revenit joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, afirmând că "pentru a nu fi victime ale manipulării, trebuie să citim! Eu am citit!". "Legile 303, 304 şi 317, toate din 2004, au aproape 14 ani de când sunt în vigoare. Cu minusurile şi plusurile lor, acestea au fost legile prin care justiţia şi-a dobândit independenţa în relaţia cu politicul. Aplicarea în practică a acestor trei legi pentru un timp îndelungat a arătat articole, şi chiar concepte, care trebuie modificate pentru ca justiţia să poată face acel salt calitativ de care avem nevoie pentru ca România să devină un stat de drept consolidat. Acesta este motivul pentru care unele articole şi concepte trebuie revizuite, ajustate, reformulate(...)
Am citit şi am analizat cu creionul în mână modificările la cele trei legi, aşa cum ele au trecut prin Parlament. Cu certitudine, cea mai mare parte a modificărilor făcute sunt necesare şi aparent corecte. CCR ne va da şi verdictul de constituţionalitate până la sfârşitul lunii.
Dar pentru ca dezbaterea publică despre modificarea legilor de funcţionare a justiţiei să poată avea loc şi mai ales să fie o dezbatere cinstită, este esenţial să le citim şi să vorbim în cunoştinţă de cauză. Ar fi bine să dezbatem ştiind exact ce articole sunt susceptibile a aduce atingere independenţei justiţiei. Altfel, riscăm să fim manipulaţi cu uşurinţă de cei care au interese ca justiţia să nu progreseze. Oricum, eu nu mai pot fi manipulat. Am citit", afirmă Băsescu.