In aceasta vara, la Institutul Cultural Roman se dezvolta cunostinte si se cultiva pasiuni: de pe 10 august, artisti, jurnalisti si scriitori vin in sala si in gradina ICR (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) sa-si impartaseasca experientele, pe intelesul celor mici, dar si pe gustul celor mari. Vor fi studiate istoria artei, cu Raluca Ilaria Demetrescu, artist plastic; pictura si desenul, cu Roxana Ambrozie, artist plastic si curator; arta decorativa, cu Iuliana Popescu; scrisul jurnalistic si cel beletristic, cu Cristian Rautu (TVR) si Dragos Ghitulete (ICR); canto-ul, cu artista Izabela Barbu si fotografia, cu Mihail Cratofil (ICR).
Organizate in serii de cate doua saptamani, atelierele pentru copii se desfasoara in perioada 10 august – 10 septembrie, iar cele pentru adulti in perioada 10 august – 30 septembrie. Atelierul de fotografie va incepe de pe 17 august. Orarul detaliat va fi disponibil in curand la adresa www.icr.ro/ateliere_icr_2015.
Participarea la prima serie de cursuri este gratuita, pe baza inscrierii prealabile la adresa raluca.calin@icr.ro, cu specificarea atelierului vizat si, in cazul minorilor, a varstei cursantului.
Se vor acorda certificate de absolvire.
Raluca Ilaria Demetrescu, artist plastic: „Propun un exercitiu pentru invatarea, in pasi simpli si clari, a unor notiuni de istoria artei. Vom privi impreuna albume de arta, carti de istoria artei prezentata in ordine cronologica incepand cu primele forme de arta cunoscute – desenele rupestre din pesteri, continuand cu Mesopotamia, arta egipteana, greaca, romana, copta, primele secole ale crestinismului samd, plus arte din zone ale lumii care nu intra neaparat in cronologia artei occidentale, s.a. – si vom vorbi pe scurt despre asta. Vom incerca sa gasim, impreuna, asemanari si conexiuni cu arta moderna si contemporana. Partea practica va consta in realizarea de catre cursanti a unui obiect artistic in legatura cu cele privite si discutate. Vom folosi tot felul de tehnici ludice, traditionale sau inovante care sa starneasca bucurie si curiozitate. Nu imi propun sa invat pe nimeni sa deseneze, picteze sau sa realizeze o opera de arta finita, serioasa. Ma intereseaza ca acei cursanti care vor fi interesati sa plece de la curs cu mai multe intrebari decat raspunsuri, sa inteleaga un pic ce inseamna o creatie artistica contemporana si sa aiba notiuni de istoria artei.“
Cum poti sa iti dezvolti imaginatia si creativitatea? La cursul de pictura si desen tinut de Roxana Ambrozie, participantii vor putea sa dea frau liber exprimarii artistice si sa invete diverse tehnici: de la dactilopictura, unde se va picta direct cu mana, pana la tehnica suprapunerii de culoare, tehnica firului de ata, cea a stampilei de cartof, a buretelului si a gumei de sters, a petei de cerneala, a amprentei degetului, a desenului cu lumanarea, cu creta sau cu acuarela.
Iuliana Popescu va prezenta arta decorarii simtita si traita de un autodidact, care intre doua traduceri picteaza: „Intre joc, inspiratie, entuziasm si stari de moment mana si gandul au un moment de prietenie stransa. Sunt in armonie si ma lasa si pe mine sa particip la jocul lor, uneori ca un spectator uimit...“ Cursantii vor invata sa picteze pe sticla, pe lemn si sa readuca la viata obiecte uitate sau, la prima vedere, nefolositoare.
Izabela Barbu, pe numele de scena Jezebel: „Cum a ajuns artist un om care pana la 40 de ani a lucrat in sistemul bancar? Prin daruire si urmandu-si inima. De ce canto? Veti invata sa transmiteti sentimente, emotii, sa “povestiti” prin cantecele voastre, aidoma unui actor si sa ajungeti la inimile auditoriului. Veti invata sa transfigurati tracul de scena in emotie artistica, in act creator.“
Unul dintre cei mai experimentati jurnalisti romani, Cristian Rautu, dezvaluie: „Si adultii si copiii vor invata tehnici de scriere si secretele celor care traiesc din scris. Marele secret al scrierii este… ca nu este niciun secret. Toti stim sa scriem, dar fiecare are motivatiile lui pentru a incepe sa astearna pe hartie ceea ce simte si gandeste. Tehnicile tin de natura fiecaruia.“ Cursurile vor incepe cu vizionarea unui documentar de 15-20 de minute, realizat de Cristian Rautu.
Dragos Ghitulete, jurnalist si autor al romanelor Gluma ruseasca (Cartea Romaneasca, 2010) si Partea dreapta a capului (Polirom, 2014): „Ca sa te apuci de scris ai nevoie de… oase tari si rabdare. Nu e usor sa stai ore si ore in fata calculatorului. Mai ales cand pagina ramane alba. Mai cred si ca trebuie sa citesti foarte mult. Restul vine pe masura ce trece timpul“.
Despre imagine se spune ca ar valora „cat o mie de cuvinte“. Dincolo de aceasta aritmetica retorica, explozia comunicarii este acompaniata, in lumea de astazi, de omniprezenta vizualului. Fotografia de presa, fotografia ca arta, fotografia ca document sunt zone care se intersecteaza, fara se suprapuna. Despre teoria si practica unui domeniu care implineste in curand doua secole, le va vorbi cursantilor Mihail Cratofil, ale carui fotografii ilustreaza, de mai bine de un deceniu, evenimentele ICR.