În acest sens, Ministerul Sănătății a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, informațiile necesare pentru a desfășura ancheta.
Conform informațiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate — lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne — carne de vită și carne de pui, fructe și legume, achiziționate atât din comerț, din gospodăria proprie cât și de la persoane particulare.
ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul DSVSA Argeș și Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanți ai DSP în desfășurarea tuturor acțiunilor specifice anchetei.
Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Național de Referință din țara noastră, abilitat pentru acest tip de determinări.
IISPV are implementată metoda de analiză pentru E. coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculară (PCR). Pentru analiză se prelevează câte 5 eșantioane din același produs. În prima etapă se realizează detectarea genelor de patogenitate, iar în cazul rezultatului pozitiv este izolată E. coli.
Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) și, minim 4 zile în cazul probelor pozitive.