ANRE: Apa caldă şi căldura nu se vor scumpi în această iarnă

24 Sep 2015
ANRE: Apa caldă şi căldura nu se vor scumpi în această iarnă
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, a anunţat că preţul energiei termice nu va creşte în această iarnă, ceea ce înseamnă că apa caldă şi căldura furnizate în sistem centralizat nu se vor scumpi. În Capitală, se ia în calcul crearea unui RADET 2, ceea ce presupune falimentul actualului RADET.

"Avem premise pentru ca în iarna 2015 – 2016 toţi producătorii, cei 38 de producători calificaţi în schema de bonus, să nu înregistreze creşteri de preţ de producţie la energia termică. O veste bună şi pentru dânşii cred, şi pentru primari, şi pentru cetăţenii beneficiari ai serviciului public. Şi la Bucureşti preţul de producţie al Elcen nu va creşte în această iarnă. Aproximativ 550 de mii de apartamente, asta înseamnă un milion şi ceva de bucureşteni, nu vor avea preţul de producţie la energia termică mărit în această iarnă", a declarat Calotă, citat de rador.ro. 

Cât priveşte fuziunea RADET-ELCEN, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a explicat joi, într-o conferinţă de presă, că aceasta este imposibilă în acest moment din cauza datoriilor mari ale Regiei bucureştene şi că nu a putut fi realizată din motive juridice. "Un sistem integrat este de dorit, să avem producția și distribuția, dar pot exista și alte variante. RADET are o mare dificultate, anume financiară. De multe ori s-a discutat de această fuziune ELCEN-RADET. Sunt motive juridice care au împiedicat această fuziune, apărută mai ales în decembrie, anul trecut", a spus Gerea.

El a adăugat că autorităţile studiază în prezent două variante, una incluzând falimentul RADET. "Noi studiem două variante. Trebuie studiat cât anume poate fi dat către primărie, către unitatea administrativ-teritorială, transferul unei părți a ELCEN către unitatea administrativ-teritorială, sau crearea unui RADET 2 sub directa administrare a primăriei Capitalei. Asta înseamnă falimentul RADET și darea acestui serviciu ulterior către un alt operator capabil să furnizeze aceste servicii", a spus Gerea.

"Ceva trebuie să facem. Să fuzioneze acum ELCEN cu RADET în condițiile în care RADET are un volum al datoriilor extraordinare, adică cel care are de dat să îl înghită pe cel care are de luat este imposibil", a conchis ministrul.

Citi'i mai multe ştiri din Actualitate!


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră