Temperaturile ridicate vor continua să dea acestui aprilie un aspect de vara timpurie. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care a publicat astăzi prognoza agremeteorologica pentru următoarele şapte zile, vremea va deveni capricioasă în perioada ce urmează.
Sub aspect termic, va predomină o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 11 şi 29°C, în majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai ridicate fiind posibile în jumătatea de sud a ţării. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 4...17°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8 şi 19°C, optimă pentru continuarea semănăturilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la culturile înfiinţate până în prezent, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Instabilitatea atmosferică se va manifestă prin ploi locale cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durata ale vântului şi izolat căderi de grindină, în aproape toată ţară. De asemenea, spre sfârşitul intervalului se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.
În cultură grâului de toamna, gradul de aprovizionare cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării. Pe suprafeţe extinse din Moldova, sudul şi centrul Transilvaniei, centrul şi local în sud-estul Dobrogei, local în vestul Banatului şi estul Munteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.
Rezervă de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenţa valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor. În cea mai mare parte a Moldovei, centrul şi sudul Transilvaniei, centrul şi izolat în sud-estul Dobrogei, local în vestul Banatului, se va semnala fenomenul de seceta pedologică moderată şi local puternică.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua normal pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, în zonele de câmpie, procesele vegetative ale plantelor vor fi intensificate, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Orzul şi grâul de toamna semănate în perioada optimă îşi vor continuă alungirea tulpinii (20-100%), prezentând o stare de vegetaţie medie şi bună. În semănăturile tardive se vor înregistra apariţia frunzei a treia (70-100%) şi înfrăţirea (10-100%), plantele având o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.
În sudul şi sud-estul teritoriului agricol, la răpită va fi posibilă declanşarea fazei de înflorire (10-20%), iar în restul zonelor de cultură se vor semnala înfrunzirea, alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor (10-100%).
La sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, prun) se vor continuă înflorirea, înfrunzirea şi local legarea rodului, iar la semintoase (măr, par, gutui) dezmugurirea, butonizarea şi înflorirea, în cea mai mare parte a plantaţiilor. În toate podgoriile, vită de vie va parcurge fazele de “plâns” şi înmugurire, precum şi dezmugurirea la soiurile timpurii de masă, în special din jumătatea de sud a ţării.
Sfeclă de zahăr din principalele bazine specializate se va află la germinare şi răsărire (10-80%), iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibilă declanşarea fazelor de încolţire şi răsărire. La culturile prăsitoare (floarea-soarelui şi porumb) se vor continuă lucrările de semănat, iar cele înfiinţate până în prezent se vor află la germinare şi răsărire (10-30%).
Condiţiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrărilor agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) cu excepţia zilelor cu precipitaţii.