Stiglitz: Moneda euro, sursa tuturor relelor. Germania ar trebui să părăsească UE!

17 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
Stiglitz: Moneda euro, sursa tuturor relelor. Germania ar trebui să părăsească UE!

Economistul în vârstă de 73 de ani a declarat pentru AFP că politica monetară care a dus la crearea monedei euro a fost una eronată de la bun început şi este, din păcate, perpetuată de liderii Băncii Centrale Europene, relatează Hurriyet Daily News.

"Au pus căruţa înaintea boilor. Au creat moneda euro înainte de a avea instituţiile prin care aceasta putea fi controlata", a afirmat Stiglitz.

Potrivit fostului şef al Băncii Mondiale, "euro nu avantajează decât anumite persoane şi pe bancherii care pot transfera rapid banii dintr-o parte în alta", dar este o adevărată povară pentru indivizii obişnuiţi, care sunt nevoiţi să se confrunte cu anemia economiilor din regiune şi un nivel ridicat al şomajului.

"Economiile noastre stagnează, iar noi nu ne dezvoltăm. Aceasta a dat un avânt deosebit mişcărilor politice din spectrul de dreapta", a afirmat Stiglitz, vizând ascensiunea rapidă a partidelor de extremă-dreapta din Franţa, Olanda, Germania sau Austria.

Stiglitz este de părere că politica şi economia care stau la baza regulilor fiscale şi monetare din zona euro ar trebui rapid schimbate.

"Trebuie să schimbi regulile dacă sunt greşite. Nu sunt nişte reguli ca cele date de Dumnezeu pe Muntele Sinai. Dacă regulile sunt greşite, atunci rezultatul poate fi dezastruos", spune laureatul cu Nobel.

Stiglitz crede că soluţia ar fi revenirea la principiile integrării şi la o Uniune Europeană care să nu apese pedala austerităţii atât de mult. "Nu face decât să ducă spre contracţia economiei din regiune", a argumentat economistul.

O variantă radicală propusă de Stiglitz pentru a rezolva criza politico-economică din regiune ar fi ieşirea Germaniei din blocul comunitar, Berlinul fiind şi mâna forte care menţine politica de austeritate în UE.

"Cea mai uşoară cale de a trece peste acest impas o reprezintă ieşirea Germaniei din UE", a conchis Joseph Stiglitz.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră