Vesti proaste pentru locuitorii din intreaga tara. Dupa un week-end in care populatia a fost alintata cu o vreme ceva mai racoroasa, in aceasta saptamana vom avea parte din nou de canicula. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 27-37°C, la nivelul întregii ţări. Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii sub formă de aversă, reduse cantitativ, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, in cultura de porumb, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. În cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în vestul Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.
Regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod normal şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor determina deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire si uscare, boabe şiştave şi ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, capitule cu diametrul restrâns şi seminţe seci la floare-soarelui, îndeosebi pe arealele agricole unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.
In cursul acestei saptamani, cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire şi maturitate ceară, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. La porumb se vor semnala mătăsirea, maturitatea în lapte şi maturitatea ceară. În centrul ţării, sfecla de zahăr va înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, izolat fiind posibilă declanşarea acumulării zahărului în rădăcină.
Cartoful îşi va continua creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice şi recoltarea la soiurile de vară. În toate plantaţiile, pomii fructiferi vor parcurge creşterea rodului, acumularea zahărului şi coacerea fructelor, precum şi recoltarea la soiurile aflate la maturitatea deplină. În toate podgoriile, la viţa de vie vor predomina fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masă se va putea înregistra acumularea zaharurilor şi coacerea în „pârgă”.