Veste proastă de la Comisia Europeană: rămânem fără zburătoare

04 Iun 2015
Veste proastă de la Comisia Europeană: rămânem fără zburătoare
Un consorțiu condus de BirdLife International și finanțat de Comisia Europeană a publicat noua Listă Roșie a Păsărilor din Europa care arată cine sunt principalii vinovaţi de ameninţarea cu dispariţia a unor specii: degradarea terenurilor agricole, pierderea de habitate și schimbările climatice.

Conform raportului, citat de Asociaţia Ornitologilor din România, 18% din cele 451 de specii analizate la nivelul Uniunii Europene sunt ameninţate. Acest lucru înseamnă 82 de specii, din care 11 sunt critic periclitate, 16 sunt periclitate și 55 sunt vulnerabile.

La nivel european, nu doar al UE, 13% din cele 533 de specii analizate sunt ameninţate pe tot continentul. Ceea ce înseamnă 67 de specii, din care 10 sunt critic periclitate (cel mai înalt nivel de amenințare). Printre ele sunt specii precum culicul cu cioc subțire, specie care în trecut a fost semnalată și în România. Alte 18 specii sunt periclitate și încă 39 de specii sunt vulnerabile.

La capitolul trenduri negative, 29 de specii au “urcat” în acest clasament din 2004 până acum. Printre aceste specii se numără scoicarul, turturica, pufinul, fâsa de luncă sau rața cu cap castaniu. Specii despre care se știa de zece ani că au probleme, încă nu și-au revenit: vulturul hoitar (mai apare accidental în România), nagâțul, acvila țipătoare mare, lăcarul de pipirig și spârcaciul.

Există însă şi veşti bune: 20 de specii, considerate amenințate la nivel regional, reprezintă acum preocupare minimă în Europa, deși unele dintre ele încă sunt amenințate la nivel global. Printre ele se numără pelicanul creț, rața roșie, dropia, șorecarul mare. Alte 25 de specii sunt încă amenințate în Europa, dar la un nivel mult mai mic decât în anii precedenți.

Pelicanul creț, care trăieşte în Delta Dunării, este o specie periclitată la nivelul țării noastre.

“Noua Listă Roșie din Europa este un semnal de alarmă pentru conservare. Este superb că își revin speciile pentru care s-au făcut eforturi de conservare și care a fost susținute de Directiva Păsări și de programul LIFE. Dar este șocant să vedem câte din speciile pe care le consideram comune au devenit acum specii amenințate. Este mai mult decât îngrijorător să ne imaginăm că vom rămâne fără pufini, turturele, nagâți sau scoicari”, a declarat Ivan Ramirez, șeful Departamentului de Conservare din BirdLife International — Divizia Europa și Asia Centrală.

Christina Ieronymidou, ofițer în Programul de Specii de la BirdLife, a declarat că s-au întreprins cu succes acțiuni precum eliminarea speciilor invazive sau izolarea liniilor de curent electric. „Acum avem însă provocări mult mai mari — de la degradarea terenurilor agricole la schimbări climatice. Aceste probleme necesită răspunsuri pe o scală mult mai mare și mult mai profunde”, a mai spus aceasta.

Comisarul european pentru Mediu, Pescării și Politici Marine, Karmenu Vella, ia partea plină a paharului din acest raport: „Sunt câteva statistici îngrijorătoare în acest raport — dar ne arată și valoarea unor acțiuni bine targetate pe protejarea biodiversității de care depindem și la nivel economic și la nivel social. Este de datoria noastră să mai acumulăm astfel de succese și să le putem extinde și în alte zone. Europa are nevoie de legislație de mediu care să își atingă scopurile”.
 

Alte stiri din Verde

Ultima oră