DOCUMENT. România, țara din UE cu cea mai mare rată de decese legate de poluare

08 Sep 2020 | scris de I.D.
DOCUMENT. România, țara din UE cu cea mai mare rată de decese legate de poluare

România este statul UE cu cea mai mare rată de decese legate de factorii de mediu, potrivit unui studiu publicat marți de Agenția Europeană de Mediu (AEM). Astfel, 19% din decesele înregistrate anual în România sunt legate de poluarea atmosferică și fonică, efectele schimbărilor climatice (de exemplu caniculele) și expunerea la substanțe chimice periculoase, notează g4media.ro.

Suedia și Danemarca au cel mai mic procent de decese de acest tip (10% din total), în timp ce media UE este de 13% din numărul deceselor, adică peste 630.000 de morți anual.

Mare parte din aceste decese ar putea fi prevenite prin eliminarea riscurilor de mediu, arată agenția europeană.

Există o mare discrepanță între estul și vestul Europei privind ratele de decese cauzate de factorii de mediu, statele din est fiind mult mai afectate decât cele din apus, potrivit studiului realizat de Agenția Europeană de Mediu.

Un indicator relevant este accesul locuitorilor din orașe la spațiile verzi. În România, 20% din populația urbană nu are acces imediat la spațiile verzi, ceea ce crește riscul apariției unor boli cardiovasculare sau de plămâni.

Foto: CET Sud

Alte stiri din Verde

Ultima oră