Ziua în care Iolanda Balaș Sőtér scria istorie la Jocurile Olimpice de la Roma

10 Sep 2020
Ziua în care Iolanda Balaș Sőtér scria istorie la Jocurile Olimpice de la Roma

Iolanda Balaș Sőtér câştiga medalia de aur cu o săritură de 1 metru şi 85 de centrimetri pe 10 septembrie 1960, la Jocurile Olimpice de la Roma, reușind o performanță care a ajuns să fie înscrisă în istoria sportului. Nu doar că atelta a câștigat fără emoții medalia de aur, dar a și reușit să fixeze ștacheta la 1,85, amintește europafm.ro.

În acest timp, dintre cele 15 participante la această probă, doar patru au reușit să depășească înălțimea de 1,71.

A fost prima sportivă din România care a cucerit medalia de aur la Olimpiadă. Mai întâi, Iolanda Balaș Sőtér a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Roma, în 1960, apoi, patru ani mai târziu, și-a a cucerit din nou aurul la Tokyo.

Atleta Iolanda Balaș s-a stins din viaţă la vârsta 79 de ani, lăsând în urmă o carieră imensă, marcată de cele două titluri olimpice, câștigate la săritura în înălțime.

Iolanda Balaş a reușit să adune în decursul carierei 14 recorduri mondiale și 140 de concursuri câştigate consecutiv. Ea şi-a ales ca destin atletismul, după ce nişte vecini i-au arătat un film cu sprinterul american Jesse Owen făcând istorie la Jocurile Olimpice din 1936. “Era o modă să facem sport şi chiar aşa am început: cu baschet şi volei în echipa liceului”, își amintea Iolanda Balaș Sőtér într-un interviu.

Alte stiri din Sport

Ultima oră