Trădătorul din vestiarul Stelei

21 Apr 2016 | scris de Sorin Anghel
Trădătorul din vestiarul Stelei

Cartea în care Walter Zenga îşi prezintă ideile sale de antrenor dezvăluie şi numele celui care l-a îndepărtat pe italian de pe banca tehnică a Stelei.

Lupta pentru ciolan se duce nu doar în politică, ci şi în fotbal. Antrenorii se "mănâncă" între ei, se aşteaptă “la cotitură”, iar mulţi dintre ei ajung să facă lucruri lipsite de onestitate numai pentru a sta pe banca tehnică a oricărei echipe. Walter Zenga a fost primul antrenor străin din istoria Stelei. Nu a rezistat însă nici măcar un an, fiind înlocuit cu trei etape înaintea sezonului 2004-2005. Italianul a povestit în cartea sa, Antrenorul – Cele 20 de reguli ale mele, cum a ajuns să fie schimbat de către Gigi Becali.

“Sfătuitori-trădători” este Capitolul 8 al cărţii scrise de fostul portar al “naţionalei” Italiei. Este pasajul în care Zenga vorbeşte despre despărţirea de Steaua. “După înfrângerea cu FC Naţional mai rămân puţin în Cotroceni, nu urc în autocar cu Massimo şi cu ceilalţi şi mă confesez chiar lui Munteanu. Îi vorbesc ca unui prieten, îi explic cât de sătul mă simt, cât de obosit. Îi dezvălui slăbiciunile şi greutăţile mele. Şi, evident, greşesc făcând-o”, afirmă Zenga, care dezvăluie şi care erau până atunci oamenii cu care mai avusese astfel de discuţii. “Am mai avut momente complicate şi, în acele situaţii, confesiunile mele se îndreptau spre Massimo sau spre Meme. Primul era mâna mea dreaptă, celălalt era directorul sportiv, niciunuia dintre ei nu i-a trecut vreodată prin cap să profite de slăbiciunea mea”.

În acea ediţie a Ligii I, Steaua a ieşit campioană. Zenga recunoaşte că şocul schimbării antrenorului s-a dovedit eficient, îi dă dreptate lui Gigi Becali, însă explică şi ce l-a deranjat. “Vorbind în termeni practici şi contabili, nu pot să nu îi dau dreptate preşedintelui pentru alegerea lui de a mă înlocui. Dar să mă rănească este altceva. Mă răneşte pentru că, după ce i-a cerut lui Massimo, colaboratorul meu, să preia frâiele echipei, preşedintele a decis să o încredinţeze lui Munteanu şi unui om al lui, antrenor la Steaua cu câţiva ani mai înainte. Tocmai Munteanu, căruia mă confesasem. Munteanu, care poate că a fost vocea care i-a şoptit la ureche că eram deja obosit, nemulţumit, fiert”.

Despărţirea lui Zenga de Steaua s-a produs la 19 mai 2005, iar cinci zile mai târziu tehnicianul se căsătoreşte civil cu Raluca, cea care avea să-i dăruiască doi copii. “La câteva zile după rezilierea contractului cu Steaua, mă căsătoresc cu Raluca. Nu vine şi nu dă nimeni din conducere nici un semn de viaţă. Doar jucătorii îmi trimit mesaje de felicitări şi mă sună ca să-mi spună cuvinte calde. Toţi, mai puţin unul: Dorinel Munteanu”. Cartea lui Walter Zenga costă 20 de lei şi poate fi cumpărată din librăriile Humanitas.

Alte stiri din Sport

Ultima oră