Unul dintre cei mai mari antrenori de volei din România a murit

27 Dec 2022
Unul dintre cei mai mari antrenori de volei din România a murit

Vestea decesului unuia dintre cei mai mari antrenori de volei din România, profesor universitar doctor la Universitatea din Bacău a fost transmisă de Federația Română pe Volei prin intermediul unei rețele de socializare:

”Federația Română de Volei anunță cu profund regret decesul domnului Florin Grapă, unul dintre antrenorii marcanți în ultimele decenii în voleiul feminin românesc.

Născut la 20 noiembrie 1954, Florin Grapă s-a stins din viață în această dimineață, după o luptă dură cu o boală nemiloasă.

Profesor Universitar Doctor la Universitatea din Bacău, domnul Florin Grapă a fost unul dintre cei mai valoroși antrenori din istoria voleiului românesc. De numele său se leagă toate performanțele formației feminine Știința Bacău, pe care a preluat-o în 1988, când echipa era în liga secundă și pe care a condus-o și a iubit-o până la în ultimele clipe ale vieții. A promovat pe prima scenă cu această formație în 1989 și de atunci a transformat-o într-o forță și într-un reper al voleiului feminin românesc.

De-a lungul timpului, a câștigat cu această echipă mai multe titluri de campion național și Cupe ale României, a condus-o în fazele superioare ale tuturor cupelor europene, dar a și descoperit și lansat foarte multe nume mari ale voleiului feminin autohton, foarte multe jucătoare descoperite și formate de domnia sa ajungând să joace în echipa națională a României.

Între 1986 și 2000 a fost antrenorul selecționatelor de cadete și junioare ale României. Apoi, din 2001, a pregătit în mai multe rânduri lotul național de senioare, sub conducerea sa, naționala calificându-se de mai multe ori la Campionatele Europene.

Prin dispariția sa, voleiul românesc a pierdut o imensă personalitate.”

Așa cum declara pentru desteptarea.ro, prrincipala realizare profesională a sa a fost: „Sunt mai multe și mi-ar fi greu să renunț la vreuna în favoarea alteia. Aș începe cu cele 4 tiluri de campion național și cele cinci Cupe ale României cucerite cu Știința. Reusitelor interne se adaugă performanțele europene: Final Four-ul Cupei Challenge în 2008, semifinala Cupei CEV anul trecut și cele cinci ediții în care am jucat în Liga Campionilor cu adversari de mare valoare. În ceea ce privește activitatea de antrenor la loturile naționale, între 1986 și 2000 am pregătit selecționatele de cadete și junioare ale României, clasându-mă în 1991, cu generația Melaniei Rusei (Alexe) pe locul 8 din 24 la Mondiale unde am pierdut doar în fața campioanei, Coreea de Nord, cu 1-3 și a vice-campioanei, Rusia, cu 2-3. Apoi, din 2001, am pregătit în mai multe rânduri lotul național de senioare, cu o serie de calificări la Europene.”

Antrenorul este supranumit „Sir Alex Ferguson de Bacău”.

Domnul Florin Grapă va fi depus joi, 29 decembrie, la ora 10.00, la capela de la Cimitirul Central din Bacău, calea Mărășești, nr. 161.

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 31 decembrie, la ora 10.00, la biserica din interiorul Cimitirului Central Bacău, iar înhumarea la Cimitirul Central Bacău. Dumnezeu să-l odihnească!

Alte stiri din Sport

Ultima oră