UEFA l-a suspendat pe fundașul turc Merih Demiral pentru un gest care face referire la un grup de extremă-dreaptă

05 Iul 2024
UEFA l-a suspendat pe fundașul turc Merih Demiral pentru un gest care face referire la un grup de extremă-dreaptă

Fundașul turc Merih Demiral este suspendat pentru următoarele două meciuri, a anunțat UEFA, după gestul său care face referire la extrema dreapta din Turcia, scrie Le Figaro.

Fundașul turc Merih Demiral, autorul unei gest controversat în optimile de finală de la Euro 2024 împotriva Austriei, a fost suspendat pentru două meciuri, a anunțat vineri UEFA.

Jucătorul făcuse gestul de adeziune la „Lupii gri”, o grupare a extremei drepte turce, după ce a marcat unul dintre cele două goluri ale sale împotriva austriecilor.

Demiral a fost suspendat „pentru nerespectarea principiilor generale de conduită, pentru încălcarea regulilor fundamentale de bună conduită, pentru utilizarea evenimentelor sportive pentru demonstrații cu caracter nesportiv și pentru discreditarea fotbalului”, a spus UEFA.

Prin urmare, el nu va participa la sferturile de finală ale Euro împotriva Olandei, sâmbătă, la Berlin, meci la care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să participe.

Gestul lui Demiral a provocat tensiuni diplomatice între Turcia și Germania. Turcia l-a convocat miercuri pe ambasadorul Germaniei la Ankara pentru a protesta comentariile ministrului german de Interne Nancy Faeser, care a numit gestul jucătorului „inacceptabil”.

Germania a răspuns a doua zi prin chemarea ambasadorului turc la Berlin.

Președintele Erdogan nu a reacționat direct la controversă, dar mai multe ministere și purtătorul de cuvânt al partidului său (AKP, islamo-conservator) au denunțat ancheta UEFA și reacția ministrului german.

Ministerul turc de Externe a denigrat în special „reacțiile motivate politic" și „per se xenofobe ale autorităților germane față de Demiral”.

 Ce este grupul „Lupii gri"

Miercuri, 2 iulie, în timpul ultimei opt finale a acestui Euro 2024, Merih Demiral a înscris doua goluri – a doborât și recordul pentru cel mai rapid gol din finală. etape ale unui Euro (57 de secunde) – iar acest lucru a permis Turciei să se califice în runda următoare, scrie La Depeche

Dar gestul sau, în care arată în sus cu degetele arătător și mic, este controversat. Pentru mulți, acest semn este asemănător cu apartenența la „Lupii gri”, o organizație ultranaționalistă turcă.

Și a doua zi după acest eveniment, despre tânărul de 26 de ani continuă să se vorbească dar din motive dincolo de fotbal. Sărbătoarea sa, în care arată în sus cu degetele arătător și mic, este controversată. Pentru mulți, acest semn este asemănător cu apartenența la „Lupii gri”, o organizație ultranaționalistă turcă.

„Am vrut doar să arăt cât de fericit și mândru sunt.”

Pentru a-și înrăutăți cazul, Merih Demiral a publicat o fotografie cu el însuși făcând acest gest simbolic pe rețelele sale de socializare cu legenda „Fericit să fii turc”. O publicație care stârnește multe discuții deși fostul jucător al lui Juventus care joacă acum la Al-Ahli în Arabia Saudită nu a vorbit despre acest link în timpul unui interviu de după meci. "Modul în care am sărbătorit meciul este legat de identitatea mea turcească. Am văzut oameni pe stadion care au făcut și acest gest. Am vrut doar să arăt cât de fericit și de mândru sunt", a spus el pur și simplu.

Alte stiri din Sport

Ultima oră