Transgenderul Lia Thomas nu va putea concura la categoria feminină la Jocurile Olimpice, a decis Curtea de Arbitraj pentru Sport

12 Iun 2024
Transgenderul Lia Thomas nu va putea concura la categoria feminină la Jocurile Olimpice, a decis Curtea de Arbitraj pentru Sport

În ianuarie anul trecut, transgenderul american Lia Thomas a făcut apel la Curtea de Arbitraj pentru Sport pentru a contesta politica Federației Internaționale (World Aquatics) de excludere a lui din competițiile feminine de natatie,scrie L'Equipe.

Lia Thomas, acum în vârstă de 25 de ani, a devenit prima înotătoare transgender care a câștigat un titlu universitar în Statele Unite în martie 2022. Născută bărbat, ea și-a început tranziția în 2019. Trei ani mai târziu, rezultatele ei în competiție au dus la controverse aprinse, cu ea. detractorii crezând că, după ce a concurat ca bărbat în trecut, ea a beneficiat de un avantaj fiziologic nedrept.

Federația Internațională (World Aquatics) a decis apoi să creeze o categorie „deschisă” (open) pentru persoanele transgender, pe lângă evenimentele pentru femei și bărbați, limitând în același timp categoriile feminine la înotătorii care au devenit femei înainte de pubertate.

Contestând aceste prevederi, considerându-le „ilicite întrucât sunt discriminatorii” și „contrare cartei olimpismului” Lia Thomas sesizase Curtea de Arbitraj pentru Sport pentru a contesta politica Federației Internaționale având ca efect excluderea ei din competițiile feminine. . După cinci luni de reflecție, CAS tocmai și-a dat decizia. The Guardian dezvăluie că, într-o hotărâre de 24 de pagini, instanța a concluzionat că Lia Thomas „pur și simplu nu era eligibilă la evenimentele WA”, deoarece nu mai era membră a înotului american.

Nu sunt suficienți concurenți pentru evenimentele „open”.

Chestionat de cotidianul britanic, World Aquatics a salutat această știre ca fiind „ un pas major înainte în eforturile noastre de a proteja sportul feminin”, adăugând într-un comunicat de presă că „World Aquatics este dedicată promovării unui mediu care promovează corectitudinea, respectul și șansele egale pentru sportivi de toate genurile și reafirmăm acest angajament ”.

World Aquatics a introdus noile reguli după ce Thomas a învins-o pe medaliata olimpică cu argint Emma Weyant pentru a câștiga aurul la proba de 500 de yarzi liber feminin în 2022.

Un studiu științific care susține decizia CAS asigură că Thomas, datorită identității sale primordiale, păstrează avantaje fizice în ceea ce privește rezistența, puterea, viteza, forța și capacitatea pulmonară datorită faptului că înotatorul intrase la pubertate masculin, chiar dacă - ulterior - și-a scăzut chimic nivelurile de testosteron în pregătirea pentru tranziția lui.

World Aquatics și-a subliniat dorința de includere prin introducerea unei categorii „deschise” pentru înotătorii transgender. Însă în timpul Cupei de la Berlin din octombrie anul trecut, probele de 50 de metri și 100 de metri, care ar trebui să aibă loc în paralel cu probele feminine și masculine, au fost anulate din lipsă de concurenți.

Alte stiri din Sport

Ultima oră