Recordul mondial de înot la 100m al chinezului Pan Zhanle „nu este omenește posibil”, spune antrenorul australian Brett Hawke

01 Aug 2024
Recordul mondial de înot la 100m al chinezului Pan Zhanle „nu este omenește posibil”, spune antrenorul australian Brett Hawke

Recordul mondial uimitor al înotătorului olimpic chinez Pan Zhanle în finala de 100 m liber masculin a fost evocat de un renumit antrenor australian de înot care susține că performanta „nu este posibilă omeneste”. "Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy, nu-i învingi pe acești băieți cu o lungime completă a corpului în 100m liber. Asta nu este omenește posibil așa că nu mi-l vinde, nu-l băga în gât. Nu e adevărat." a spus antrenorul citat de SkyNews Australia

Antrenorul australian de înot Brett Hawke și-a împărtășit scepticismul după ce înotătorul olimpic chinez Pan Zhanle și-a doborât propriul record mondial în finala de 100 m liber joi.

Tânărul de 19 ani a uimit spectatorii când l-a învins pe concurentul australian Kyle Chalmers, în vârstă de 26 de ani, cu 1,08 secunde – doborând propriul record mondial terminând în 46,40 secunde.

Hawke a postat un mesaj pe Instagram argumentând că acest record „nu este posibil uman”.

Antrenorul de 49 de ani, a cărui carieră s-a întins pe 30 de ani și care a fost el însuși un freestyler olimpic de sprint, a postat un videoclip în care spune că este „furios” pe cursă din mai multe motive.

„Uite, prietenii mei sunt cei mai rapizi înotători din istorie, de la Rowdy Gaines la Alex Popov la Gary Hall Jr, Anthony Irvin, până la King Kyle Chalmers. Îi cunosc intim pe acești oameni, i-am studiat de 30 de ani”, a spus el.

„Am studiat acest sport. Am studiat viteza. Îl înțeleg. Sunt un expert în asta, asta fac, o fac bine.

El a argumentat că nu a fost posibil să câștigi un 100 de metri stil liber cu o lungime a corpului – spunând „pur și simplu nu se poate”.

„Nu este uman posibil să batem cu o lungime a corpului”, a spus el.

„Nu-mi pasă ce spui. Aceasta nu este o chestie de rasă, nu este împotriva unei anumite persoane sau a vreunei națiuni, asta este doar ceea ce văd și ceea ce știu.

„Aceștia sunt prietenii mei, aceștia sunt oamenii pe care i-am studiat, asta este munca pe care am depus-o timp de 30 de ani, o înțeleg.

„Asta nu este real, nu învingi pe acel teren. Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy, nu-i învingi pe acești băieți cu o lungime completă a corpului în 100 stil liber. Asta nu este omenesc posibil, bine, așa că nu mi-l vinde, nu-l băga în gât. Nu e adevărat."

Hawke a postat ulterior pe sotry-ul sau de Instagram spunând: „Dacă pare prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că este”.

Echipa națională chineză s-a trezit în mijlocul unei controverse în urma dezvăluirilor din aprilie potrivit cărora 23 de înotători au fost autorizați să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în ciuda testării pozitive la doze mici de trimetazidină la începutul anului 2021.

Explicația autorităților chineze a fost că înotătorii au consumat o mâncare contaminata la un hotel.

Cu toate acestea, Pan nu face parte din grupul celor 23, iar Hawke nu a făcut nicio referire explicită la scandalul de dopaj în timp ce a abordat subiectul.

După câștigarea recordului mondial, Pan a spus că a facut 29 de teste anul trecut și 21 de teste din mai până în iulie anul acesta, spunând reporterilor prin intermediul unui traducător că „nu a avut niciodată un pozitiv”.

„Nu cred că a existat vreun impact (asupra mea) pentru că toate testele au fost făcute în procedura normală... Deci nu este o problemă mare”, a spus el.

Chalmers, care a luat medalia de argint după ce a urcat în ultimii 30 de metri a cursei, a fost acuzat că nu l-a salutat pe tânarul chinez în noaptea de deschidere a competiției de înot.

Cu toate acestea, nu părea să existe nicio tensiune între cei doi în urma cursei, întrucât și-au dat mâna și și-au încolăcit brațele unul în jurul celuilalt pe estrada de medalii.

Mai târziu, în timpul unei conferințe de presă, Chalmers a aplaudat eforturile chinezului, spunând că crede că merită medalia de aur.

„În ultimii 15 metri, am crezut că pot fi ultimul, pentru că el este atât de mult înaintea mea”, a spus el.

„Am încredere că a făcut tot ce a putut pentru a fi acolo și merită acea medalie de aur. Am făcut tot ce am putut ca să câstig acea medalie de aur și să fiu pe vârful podiumului. Am argint și sunt la fel de mulțumit de asta”.

Alte stiri din Sport

Ultima oră