Cum oraşul era un loc de tranzit pentru trupele care mergeau pe front, comandamentul german a decis să organizeze meciuri de fotbal la care să participe echipele armatelor combatante.În competitie este admisă şi o echipa locală, FC Start, formată pe scheletul echipei Dinamo Kiev, desfiinţata în momentul în care naziştii au ocupat orasul.
FC Start devine o mică celebritate locala şi învinge cam toate echipele.
Generalul Eberhardt, guvernatorul Kievului, are ideea de organiza un meci între echipa de fotbal a Lutwaffe şi acesti ucrainieni. Afişe mari împinzesc oraşul anunţând confruntarea pe care nemţii, erau convinşi, o vor câştiga fără probleme.
La ora meciului stadionul e plin şi cei mai mulţi ucrainieni speră că echipa lor va da o lecţie ocupanţilor aroganţi.
Meciul începe prost pentru cei de la Start, un jucător se accidentează şi echipa rămâne în 10 oameni(nu existau rezerve pe vremea aceea). Nemtii deschid scorul dar “foştii” lui Dinamo Kiev revin şi la pauza conduc cu 2-1.
Guvernatorul Kievului vine in vestiar şi-i ameninţa că ,dacă nu pierd meciul, vor fi executaţi. Ucrainienii promit că vor fi atenţi dar în a doua repriză se dezlanţuie, mai dau trei goluri şi zdrobesc echipa germană cu 5-1. Stadionul e in delir, nemţilor nu le vine să creadă ce li se întîmplă.
Vor neapărat revanşa, aduc în grabă jucatori profesionişti de la Berlin şi organizează un nou meci.
Din nou dezastru, ucrainienii câştiga cu 5-3, publicul năvăleşte pe teren în urale iar in înghesuiala creată trei jucatori reuşesc să fugă.
Ceilalţi fotbalişti sunt arestaţi de SS şi patru dintre ei sunt executaţi în aceiaşi seară, la o groapă comună de la marginea orasului unde au fost executaţi peste 100.000 de evrei.
Primul care a fost împuşcat in cap a fost Nikolai Trusevici, portarul si căpitanul echipei. Ceilalti jucatori au fost executaţi a doua zi.
Astăzi un monument din faţa stadionului Dinamo Kiev aminteşte de acest episod tragic.
Ceea ce s-a întâmplat la Kiev a inspirat şi doua filme. Primul,intitulat Două reprize în iad şi realizat în 1963 în Ungaria spune povestea unui meci de fotbal desfăşurat într-un lagăr de muncă din Ucraina.
Al doilea este Drumul spre victorie realizat de John Houston în 1981 si spune poveste confruntarii dintre o echipă a prizonierilor de război aliaţi şi o echipa a armatei germane. În film apar şi fotbaliăti profesioniştiPele, Bobby Moore,Ardiles, Van Himst, Deyna.Joacă în film şi Sylvester Stallone - el e portarul.