Impermeabil la presiune, Messi va purta o „povară grea ” pe umeri în această duminică, scrie Le Figaro
— La ce te uiţi, prostule? O scurtă propoziție care spune multe despre starea de spirit a lui Lionel Messi, aflat în misiune în Qatar. A fost aruncată olandezului Wout Weghorst, în timp ce argentinianul în vârstă de 35 de ani a fost intervievat la televiziunea țării sale după sferturile de finală furtunoase împotriva Olandei (2-2 după prelungiri, 4-3 la penalty-uri). „Qué miras, bobo?”, în versiunea originală, ochi negri, gata de luptă.
Înainte de asta, cel care a câstigat de șapte ori Balonul de Aur îl atacase pe antrenorul Portocaliilor, Louis van Gaal, pe asistentul său, Edgar Davids, sau chiar pe arbitrul, Mateu Lahoz. Înainte de finala de duminică, la Lusail, francezii sunt avertizați: Messi e în priză. De obicei liniștit, impasibil, căpitanul argentinian este excitat, mânat de dorința aprigă de a-și îndeplini destinul: de a câștiga prima Cupă Mondială, singurul trofeu major care lipsește din palmaresul imens, la finalul ultimului meci în alb-bleu.
Vorbind despre el cu Pelé, Diego Maradona a spus că „nu are personalitatea unui lider”. Cuvinte care nu s-au adeverit. Messi e comandant de război, general al unei armate de „bad boys” cu un caracter puternic, soldați gata să-și dea „viețile” pentru căpitanul lor, după cum a explicat Emiliano Martinez, ultimul bastion al acestei echipe "alb-bleu" lipsite de talent dar nu și de ambiție. Același Martinez, portarul lui Aston Villa, care realizează performanțe pe terenul din Qatar. „Este o fiară, un fenomen”, a șoptit Messi după meciul cu Olanda când a venit să-și felicite portarul la finalul loviturilor de departajare în timp ce restul echipei a sărit în brațele lui Lautaro Martinez, autorul ultimei lovituri de la 11m.„Am avut inimă, pasiune și c…”, se aprinde Emiliano Martinez, unul dintre primii locotenenți ai lui Messi. Nu la fel de apropiat, însă, ca Rodrigo De Paul, un adevărat bodyguard.
Apropiați-vă puțin prea aproape de Messi și jucătorul de la Atlético de Madrid este gata să muște, să vă sară la beregată... „Jucăm pentru tricou, dar și pentru Messi”, subliniază el. „Messi este 99,9% din echipă. Noi suntem restul de 0,1% și îl ajutăm dacă este necesar”, zâmbește Emiliano Martinez. Dacă te-ai îndoit de devotamentul echipei Argentinei față de liderul lor, trebuie doar să înmânezi microfonul portarului Aston Villa : „Când vorbește, toată lumea tace, managerul, președintele Argentinei”. În seria bodyguard, apare și fostul parizian Leo Paredes. Între Nicolas Otamendi (34 de ani) și Cristian Romero (24 de ani), echipa argentiniană este solidă și aspră.Rămâne de văzut dacă Messi va putea beneficia de asistența lui Angel Di Maria, anunțat în formă, dar care a jucat puțin sau deloc în ultimele trei jocuri.
O luptă la cuțite
Antrenorul Lionel Scaloni mizează și pe revelații precum Alexis Mac Allister (23 de ani), Enzo Fernandez (21 de ani) și pe cel care a marcat de doua ori împotriva Croației, Julian Alvarez (21 de ani). Ambiție la toate nivelurile și talentul numărului 10. Acestea sunt cheile Argentinei. Deja cinci goluri în contul lui "Pulga", la fel ca Kylian Mbappé. Este mai presus de toate motorul echipei. După el, potopul. „Este cel mai bun jucător din lume ”, a spus antrenorul croat Zlatko Dalic. El a fost Messi pe care ne așteptam să-l vedem, adevăratul Messi.
Un Messi diferit, mai expresiv, mai războinic la Doha? „Este de doi ani în Franța, începe să ne ia obiceiurile, râde Youri Djorkaeff, campion mondial în 1998 și consilier special de fotbal al președintelui Fifa, Gianni Infantino. Lasând gluma la o parte, e grozav, cu numărul de trofee pe care le-a câștigat deja... Dar încă o face. Nu este afectat de atacurile împotriva lui, dar își apără echipa, alți jucători. E căpitanul, el e cel care vorbește, care se pune la mijloc când dansează după meciuri... El este purtat de ceilalți dar îi și poartă pe ceilalți . Și Djorkaeff continuă, impresionat:„Este puternic și incredibil... Nu sunt doar goluri, ci fiecare mișcare, fiecare pasă. Când există presiune asupra echipei sale, el face diferența. Pentru a avea șansa de a-l fi văzut pe stadion, am putut să-i apreciez felul în care se plasează pe teren, apelurile, inteligența, impactul asupra jocului, adversarilor și echipei sale.
Impermeabil la presiune, Messi 2022 „poartă o povară grea” pe umeri, potrivit lui Djorkaeff. „Nu își poartă doar echipa, ci o țară întreagă! El este un exemplu: are acest respect pentru fotbal, joc, și simte că nu poate pierde. Ceea ce dă el este adevărat. Nu este niciun tam-tam, nici cinema. Nu joacă pentru sine, pentru imaginea lui.
Mai este o treaptă de urcat. Cea care îl desparte pe Lionel Messi de legendă, dintr-un loc alături de Diego Maradona, el care condusese o echipă Argentinei deja sumbră, dar combativă și devotată cauzei sale până la încoronarea supremă din 1986. Asta nu îți amintește de nimic? Tocmai pe tonul unui cântec spre gloria lui El Pibe de Oro, argentinienii vor intra duminică la încălzirea pe gazonul Lusail. Ritual imuabil. Messi ca lider de haită, în fața soldaților săi în formă de V. Ca o miliție care va încerca prin toate mijloacele să-i distrugă pe "Les Bleus" în grădina lor, un meci la cuțite. Aici sunt cei mai buni. „Cu marea sa carieră, ar fi bine să câștige o Cupă Mondială... dar și noi o dorim”, insistă Ousmane Dembélé, atacantul francezilor. Vom vedea cine își va dori cel mai mult.