Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029 se vor desfășura în deșert: Arabia Saudită a fost desemnată drept gazdă

04 Oct 2022
Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029 se vor desfășura în deșert: Arabia Saudită a fost desemnată drept gazdă

Jocurile de iarnă se vor desfășura în Neom, o megalopolă futuristă în construcție în nord-vestul deșertic al Arabaiei Saudite, la Marea Roșie, scrie Le Monde.

Intr-un moment în care în Europa se vorbește despre economie de energie, Consiliul Olimpic al Asiei (OCA) a anunțat marți, 4 octombrie, că regatul al Arabiei Saudite va găzdui Jocurile asiatice de iarnă din 2029.

Evenimentele sportive vor avea loc în Neom, o megalopolă futuristă în construcție în nord-vestul regatului. „Deșerturile și munții Arabiei Saudite vor fi în curând un loc pentru sporturile de iarnă”, a declarat OCA într-un comunicat care raportează decizia luată la adunarea generală de la Phnom Penh.

Jocurile Asiatice de Iarnă ar trebui să aibă loc la Trojena, un sector montan din Neom, „unde iarna temperaturile scad sub zero grade și unde temperaturile pe tot parcursul anului sunt în general cu 10 grade mai scăzute” decât la malul mării, spun promotorii pe site-ul lor, fără a menţiona problema precipitaţiilor. Trojena, care se așteaptă să fie finalizată în 2026, va include pârtii de schi pe tot parcursul anului, un lac artificial de apă dulce, cabane, vile și hoteluri de lux, potrivit aceleiași surse.

Mohammed Ben Salman deține postul de președinte al consiliului de administrație al Neom. Lider de facto al regatului, el a promis prin acest proiect că va „redefini turismul montan în lume” , respectând în același timp principiile ecoturismului. Directorul Neom, Nadhmi Al-Nasr, a afirmat, la rândul său, că Trojena va fi dotată cu „infrastructuri adecvate pentru a crea o atmosferă de iarnă în inima deșertului și pentru a face din aceste Jocuri de iarnă un eveniment global fără precedent” .

Jocurile de iarnă din Asia includ competiții de schi, snowboarding, hochei pe gheață și patinaj artistic, cuprinzând 47 de evenimente, inclusiv 28 pe zăpadă și 19 pe gheață, potrivit OCA. „Nu am crezut niciodată că voi schia [o zi] în țara mea” , a reacționat marți schiorul alpin saudit Fayik Abdile, citat în comunicatul de presă al organizației.

Evenimentele sportive s-au multiplicat în ultimii ani în Arabia Saudită, acuzată de ONG-uri că dorește să distragă atenția de la abuzurile drepturilor omului din regat. Într-un interviu acordat Agence France-Presse, ministrul saudit al sportului, prințul Abdul Aziz Ben Turki Al-Faiçal, a menționat recent dorința țării sale de a organiza într-o zi Jocurile Olimpice.

Un oficial egiptean a declarat luna trecută că Egiptul, Grecia și Arabia Saudită au început discuții cu privire la o posibilă candidatură comună pentru Cupa Mondială FIFA din 2030.

Alte stiri din Sport

Ultima oră