Fostul fotbalist francez Jean-Pierre Adams a murit, după 39 de ani de comă

07 Sep 2021 | scris de Istvan Deak
Fostul fotbalist francez Jean-Pierre Adams a murit, după 39 de ani de comă

Fostul fotbalist francez Jean-Pierre Adams, aflat în comă de 39 de ani, a murit la vârsta de 73 de ani.

Jean-Pierre Adams, fostul jucător al echipei Paris Saint-Germain,  era considerat unul dintre cei mai buni fundaşi centrali din fotbalul francez în anii '70, potrivit cotidianului L'Equipe.

Adams a fost internat în spital pentru o operație la genunchi în martie 1982, dar nu și-a mai recăpătat niciodată cunoștința după o greşeală de anestezie. Născut în Senegal, fundașul a avut peste 140 de prezențe la Nisa și a jucat și la Paris St-Germain. Într-o declarație, PSG a transmis că „au fost demne de respect joie de vivre, carisma și experiența lui Adams”.

La mijlocul anilor 70 era un fotbalist important din campionatul francez, dar destinul avea să fie nemilos cu el. Jean-Pierre Adams s-a născut în 1948 la Dakar, dar a cunoscut gloria în Franţa. Cea mai norocoasă zi din viața sa a fost în aprilie 1969, când s-a căsătorit cu Bernadette. Au urmat doi copii.

Remarcabilul fundaș devenise stâlpul apărării în echipa Franţei, împreună cu Marius Tresor, un duo supranumit “garda neagră”. Cu ocazia unei operaţii uşoare la genunchi, Jean-Pierre Adams intră într-o comă lungă şi profundă, ca urmare a unei înşiruiri de erori medicale în timpul anesteziei. Nu s-a mai trezit de atunci. 

Pe 17 martie 1982, Adams trebuia să efectueze o intervenţie chirurgicală de rutină la genunchi, ca urmare a unei rupturi de ligament.

Jucătorul lui Paris Saint-Germain nu avea de ce să se teamă. Operația la ligamente era una de rutină, dar pentru mai multă siguranță era efectuată sub anestezie totală. A fost ales pentru această procedură un spital din Lyon.

Înainte de operaţie, el a vorbit cu soţia sa, pentru a o linişti: „Încep să mă pregătească. Anestezistul va veni în câteva minute”.

De atunci nu a mai vorbit niciodată. În urma unei doze aproape letale de anestezic, a suferit un bronhospasm, o contracţie a bronhiilor care face dificilă respiraţia, iar creierul său a fost lipsit de oxigen. De atunci, a fost în stare vegetativă.Cel care l-a intubat era un stagiar, apreciat ulterior drept “mediocru”. Nu exista o masă bombată necesară acestui tip de operaţie în poziţie ventrală, iar pernele care ar fi trebuit să-l stabilizeze pe pacient alunecau. Iată o succesiune de erori care a antrenat un bronhospasm, înecând plămânii lui Jean-Pierre Adams şi lipsind, timp de prea multe minute, creierul de oxigen.


Cei doi anestezişti, declaraţi vinovaţi de rănire involuntară, au primit fiecare câte o lună de închisoare cu suspendare şi au fost obligaţi la plata unei amenzi în valoare actuală de 800 de euro. La tribunalul administrativ, soția fotbalistului, Bernadette Adams, a obţinut despăgubiri şi o pensie viageră, pe care i-o plăteşte sistemul de asigurări din Lyon.

Adams a fost supravegheat de un stagiar, care a spus mai târziu: „Nu eram la înălțimea sarcinii care mi-a fost încredințată”.

Timp de 39 de ani, s-a plimbat pe culoarul morții, ca până la urmă să se stingă precum o sinfură 

Alte stiri din Sport

Ultima oră