OMS: Virusul Zika, “un motiv serios de îngrijorare”

27 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
OMS: Virusul Zika, “un motiv serios de îngrijorare”

Un rezident în Danemarca care a călătorit în afara acestei țări a fost testat pozitiv pentru virusul Zika, transmis de țânțarul Aedes aegypti, a anunţat postul național de radio DR, citând oficiali din domeniul sănătății. Autoritățile de sănătate din al doilea mare oraș danez, Aarhus, au declarat că pacientul a călătorit în America Centrală și de Sud, unde a fost contaminat, a precizat, fără alte detalii, postul de radio citat de Reuters.
Două persoane contaminate cu virusul Zika au fost depistate și în Elveția la scurt timp după ce s-au întors dintr-o regiune tropicală, a informat Ministerul Sănătății din această țară. În ultimele zile, au fost anunţate alte trei cazuri în Marea Britanie şi zece în Olanda.

În SUA au emis directive pentru personalul medical, care are în grijă nou născuți cu mame ce au călătorit sau trăit într-o zonă cu transmitere a virusului Zika în timpul sarcinii, relatează Reuters. Directivele recomandă pediatrilor să colaboreze îndeaproape cu obstetricienii care tratează femei gravide expuse la virusul Zika în timpul sarcinii, prin ecografii fetale și testarea sugarilor care prezintă simptome ale microcefaliei.
Se propagă cu viteza luminii
Virusul Zika a fost descoperit în 21 de țări din America Latină și a fost asociat cu leziuni ale creierului la mii de copii în Brazilia. Epidemii s-au mai înregistrat în Columbia, Salvador, Panama și Republica Capul Verde.
În Brazilia, țara cea mai afectată și care va găzdui în această vară Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro, au fost depistate 3.900 de cazuri de microcefalie la nou-născuți.
Virusul Zika "va continua să se răspândească" pe tot continentul american, cu excepția Canadei și a statului Chile, a avertizat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care consideră că virusul constituie un "motiv serios de îngrijorare".

Malformaţii

Virusul Zika este transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti, numit şi ţânţarul-tigru, aflat la originea febrelor chikungunya şi dengue. La ora actuală, în afara tratamentului simptomatic, nu există un vaccin preventiv. Potrivit ultimelor informaţii, cei mai ameninţaţi de virusul Zika sunt bebeluşii din cauza complicaţiilor provocate la nivelul creierului. Printre malformaţiile congenitale, cele mai frecvente sunt microencefaliile (creierul anomal de mic).

Prevenire
Potrivit prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, importantă este respectarea unor măsuri de prevenire a înţepăturii de ţânţar. Persoanelor care călătoresc în ţări cu avertismente din acest punct de vedere trebuie să poarte haine care să le acopere cea mai mare partea corpului. Persoanele cu sistemul imun slăbit, cu afecţiuni cronice, femeile însărcinate ar trebuie să evite călătoriile în aceste zone. De asemenea, se recomandă folosirea loţiunilor de protecţie contra ţânţarilor şi să consulte medicul imediat ce revin dint zone endemice şi prezintă simptome ale infecţiei cu virusul Zika.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră