În cazul femeilor însărcinate, infecția Zika reprezintă o problemă majoră, deoarece este legată de malformații fetale grave, cum este microcefalia, avortul spontan și întârzierea dezvoltării intrauterine, din cauza acțiunii asupra placentei, explică cercetătorii americani.
În studiul lor, publicat în revista Cell, ei demonstrează că infecția Zika afectează placenta, aceasta fiind cauza decesului fătului.
În timpul studiului, cercetătorii au inoculat virusul Zika la cobai, cu o săptămână înainte ca aceștia să fie fecundați. Aceste rozătoare sunt capabile să blocheze viruzul Zika. Pentru aceasta, cercetătorii au dezactivat genele din sistemul lor imun sau le-au redus capacitatea de acțiune, în așa fel încât să permită apariția infecției Zika. După 6-9 zile de la inoculare, cercetătorii au analizat placenta și fătul.
Cercetătorii au descoperit chiar decesul fătului, anomalii de creștere și zone necrozate în placentă. Cercetătorii au mai descoperit un nivel ridicat al ARN-ului viral în placentă și capul fătului.
Toate aceste observații pot susține ipoteza trecerii virusului Zika din sângele mamei în cel al fătului, prin placentă necrozată. Placenta acționează ca o barieră contra infecțiilor, datorită proprietăților ei unice, structurale, celulare și imunitare, subliniază cercetătorii americani. Dacă placenta este afectată, cresc riscurile de morbiditate și mortalitate maternală și fetală în timpul sarcinii.
Am observat modificări patologice profunde ale plancetelor infectate de virusul Zika: apoptoze celulare (moartea celuleor), caracteristici anormale ale vaselor sanguine la făt și creșterea nivelului globulelor roșii la făt, ceea ce indică disfuncții placentare la rozătoare, cauzate de infecția Zika, subliniază autorii studiului.
Aceste informații vor contribui la o mai bună înțelegere a efectelor Zika și la realizarea unui vaccin care să prevină malformațiile congenitale provocate de acest virus, spun cercetătorii americani.
Din 2015, epidemia de Zika este activă pe continentul american. Brazilia este țara cea mai afectată de această epidemie, unde autoritățile sanitare au înregistrat 1,5 milioane de cazuri de infecție Zika. În martie 2016, în Brazilia, a declarat 641 de cazuri de microcefalie