Cercetătorii de la Universitatea Stanford s-au întrebat dacă aceste tulburări oculare sunt o complicaţie a microcefaliei sau un alt efect secundar al infectării cu virusul Zika. Concluziile acestora fac obiectul unui articol în Journal of ophtalmology.
Tulburările decelate la bebeluşi vizează în special retina, membrană internă, nervoasă, a globului ocular, sensibilă la lumină, alcătuită din mai multe straturi de celule, pe care se formează imaginea vizuală. Aceasta prezenta o creştere anormală a vaselor de sânge, sângerări şi leziuni în formă de torpilă.
Pierdere a vederii
Doctorul Darius Moshfeghi de la Universitatea Stanford sugerează că pentru a determina originea exactă a acestor tulburări oculare - virusul Zika sau microcefalia - este necesară examinarea vizuală a tuturor bebeluşilor născuţi de mame infectate de virusul Zika.
În privinţa impactului asupra sănătăţii ochilor, cercetătorul estimează că aceste probleme pot fi de gravitate variabilă. În unele cazuri, este posibil ca ele să evolueze spre pierderea ireversibilă a vederii, mai spune dr. Darius Moshfeghi.