În ceea ce priveşte medicamentele esenţiale, ministrul Voiculescu a precizat că este un termen prin care Organizaţia Mondiala a Sănătăţi desemnează medicamentele ieftine, care au existat pe piaţă în ultimii 10 - 20 de ani şi pentru care nu există dubii din punct de vedere al eficacitaţii. În acest sens, noul ministru al Sănătăţii a avut patru întălniri cu preşedintele Autorităţii Naţionale a Medicamentului având speranţa de a obţine, în perioada următoare, "progrese absolut semnificative".
"Aş vrea să fiu ultimul ministru care se confruntă cu lipsa de medicamente ieftine din spitale", a declarat ministrul Voiculescu.
În legătură cu investiţiile, ministrul Voiculescu a explicat că sistemul sanitar se confruntă cu infrastructură învechită, că avem spitale ce pun în pericol viaţa pacientului şi a medicului. De aceea, o oportunitate o reprezintă programul operaţional regional, unde sunt alocate 150 de milioane de euro pentru trei spitale regionale, prevăzute, în prezent, în Cluj, Iaşi şi Craiova. De asemenea, va fi extins Spitalul MS Curie, iar Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu va beneficia de o clădire nouă. "Niciun copil tratat la "Marie Curie şi adult sau copil tratat la "CC Iliescu" nu trebuie să plătească un cent", a precizat ministrul Voiculescu.
Privitor la infecţiile nozocomiale, a treia prioritate, ministrul Voiculescu a precizat că se vor demara acţiuni de control încrucişat la nivel naţional şi teste de sanitaţie pentru toate biocidele.
În acest context, prima măsură va viza schimbarea contractelor de management, în condiţiile în care prin actualele prevederi "sub-raportarea infecţiilor e încurajată" , iar "managerii care raportează infecţii sunt penalizaţi".