Specialistul spune că vegetarienii au un regim sănătos. Potrivit acestuia, omul are tendința de a mânca multă carne: 86 de kilograme pe an. Și, totuși, o alimentație fără carne poate fi variată și echilibrată, prin consumul de ouă, lactate, fructe de mare, care asigură necesarul de elemente nutriționale.
Desigur, a renunța la carne ar putea provoca, în timp, carențe de vitamine. Nutriționistul Gilles Demarque spune că există un potențial pericol, referindu-se la carența de vitamina B12, prezentă doar în produsele animaliere. Or, această vitamină este indispensabilă producerii de globule roșii. Dacă nivelul globulelor roșii scade, crește riscul de anemie și de tulburări neurologice. Și, dacă regimul vegetarian nu este suficient de diversificat, există un risc suplimentar: carența de fier. Totuși, nutriționistul Gilles Demarque spune că acestei riscuri pot fi evitate printr-un regim vegetarian diversificat. Și ca dovadă majoritatea persoanelor care au adoptat regimul vegetarian sau vegan au o stare de sănătate bună.
În opinia nutriționistului francez, nu este nici o diferență dacă mâncăm și dacă nu mâncăm carne. Dar pentru aceasta el insistă asupra unui regim variat, tocmai pentru a evita carențele.
În privința vitaminei B12, el recomandă suplimente alimentare, iar pentru a evita carența de fier sau calciu, nutriționistul spune că există ape îmbogățite cu aceste elemente, care le furnizează întocmai ca produsele lactate.
De asemenea, lintea, soia, fasolea uscată sunt bogate în fier și în proteine, asigurând necesarul zilnic recomandat. Nutriționistul avertizează că fierul de origine vegetală este mai greu asimilat de organism, comparativ cu fierul din produsele animaliere. În aceste condiții, nutriționistul recomandă un consum adecvat de alimente bogate în vitamina C, cum sunt citricele, care facilitează absorbția fierului.