Vârstnicii care petrec mai mult de trei ore pe zi în faţa televizorului suferă o degradare accelerată a memoriei

01 Mar 2019 | scris de M.C.
Vârstnicii care petrec mai mult de trei ore pe zi în faţa televizorului suferă o degradare accelerată a memoriei

Persoanele în vârstă, care petrec zilnic mai mult de trei ore în faţa televizorului, suferă de o degradare a memoriei într-un ritm accelerat, relateazî cotidianul britanic The Telegraph, citând un studiu de specialitate.

Un nou studiu cu participarea a 3.662 de adulţi a constatat un declin semnificativ al aptitudinilor care ţin de memoria verbală o dată cu creşterea timpului petrecut de aceştia în faţa televizorului.

Cercetătorii au folosit teste de memorie şi fluenţă pe acelaşi grup de oameni, la o distanţă de şase ani. Ei au constatat că persoanele care petreceau în medie mai puţin de trei ore pe zi în faţa televizorului au prezentat o degradare de aproximativ 4-5%, în vreme ce subiecţii care aveau tendinţa de a viziona emisiunile tv mai mult timp pe zi au ajuns la o degradare medie de 8-10%.

Echipa de cercetători de la University College London este de părere că natura „alertă dar pasivă” a privitului la televizor ar putea crea un stres cognitiv care contribuie la declinul memoriei.

În acelaşi timp, se ştie că persoanele vârstnice care stau mai mult la televizor sunt mai puţin dispuse să se angajeze în activităţi care contribuie la păstrarea capacităţilor mentale, cum ar fi cititul sau participarea la acţiuni interactive precum folosirea internetului sau angrenarea în jocuri video.

Autorii studiului spun că este posibil ca vizionarea emisiunilor tv să fie un factor de risc major pentru instalarea demenţei senile, dar atenţionează că este nevoie să se facă cercetări suplimentare pentru a se face o corelaţie.

"În timp ce vizionarea programelor televiziunii poate avea, de asemenea, beneficii, cum ar fi beneficiile educaționale de pe urma vizionării documentarelor și beneficiilor precum relaxarea, ca modalitate de reducere a stresului, în general aceasta adulții cu vârste peste 50 de ani ar trebui să încerce să se asigure că vizionarea programelor televiziunii este echilibrată și completată cu alte activități contrastante", spune dr. Daisy Fancourt, parte din această cercetare.

Noul studiu a fost publicat în revista Scientific Reports.

CREDIT FOTO: Image by StartupStockPhotos on Pixabay

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră